Amazon má technológiu, ktorá rozpozná nakupujúcich podľa rúk

Stačí do skenera vložiť ruku a technológia dokáže odhaliť identitu nakupujúceho. Skener vďaka infračervenému svetlu prenikne hlboko do tkaniva a zachytí, pre každého človeka unikátnu, žilovú štruktúru.

30.12.2019 13:00
odtlačky, odtlačky prstov, daktyloskopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Bez rozpoznávanie tváre či prikladania bezkontaktnej karty a mobilu k platobnému terminálu. Amazon požiadal Americký patentový úrad o registráciu technológie, ktorá ľuďom umožní platiť za produkty obyčajným priložením ruky na skener. Technológia by mohla nájsť využitie v obchodoch Amazon Go, ktoré firma prevádzkuje v Spojených štátoch. V takmer úplne samoobslužných obchodoch ponúka spotrebný tovar ale aj potraviny.

Technológia by vďaka nasvieteniu ruky vloženej do skeneru dokázala identifikovať sieť žil, vlásočníc ale aj vrások a jemných štruktúr ruky, ktoré by porovnala s databázou a nakupujúceho by tak pri platbe identifikovala. Skener by mal vyhotoviť dva typy snímok – prvú zachytávajúcu povrch ruky a druhú, ktorá vďaka infračervenému svetlu preniká hlboko do tkaniva. “Presná a rýchlá identifikácia používateľa poskytuje užitočné informácie, ktoré môžu byť použité rôznymi spôsobmi. Napríklad pri vstupe do obchodu, kancelárie alebo prepravného prostriedku,” píše sa v patentovej žiadosti.

Ako informoval denník USA Today, o inštalovaní skenerov rúk Amazonom sa hovorilo v nedávnej minulosti v súvislosti s novou metódou platieb v obchodoch Whole Food, ktoré americký gigant takisto prevádzkuje. Patentový úrad však o patentovej žiadosti informoval až na konci decembra s tým, že Amazon o registráciu patentu požiadal pre použitie v predajniach Amazon Go. Medzi vynálezcami technológie, ktorí sú podpísaní pod patentovou žiadosťou, sa objavili mená viacerých vysoko postavených ľudí z Amazonu vrátane viceprezidenta firmy Diliho Kumara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #autentifikácia #identifikácia #Amazon Go #sken ruky