Viac neopraviteľných mobilov? Samsung bude zrejme používať viac lepidla

Opraviť nové mobily od Samsungu bude možno ťažký oriešok. Firma podpísala zmluvu s veľkým výrobcom lepidiel Weldbond. Bude sa Galaxy S11 spoliehať na silné lepidlo namiesto obojstrannej lepiacej pásky?

31.12.2019 13:00
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Foto: ,
Ilustračné foto - na fotke sprava Samsung Galaxy S10e, S10, S10+
debata (3)

Niektoré mobily, hodinky a spotrebné elektroniku je možné opraviť ľahšie, inú zas ťažšie. Preborníkom medzi firmami, ktoré skomplikovali prácu neautorizovaným servisom a mobilšopom je Apple. Firma už dlhodobo používa silné lepidlá, ktorými spája jednotlivé časti v mobiloch, notebookoch či slúchadlách. Aj preto majú najnovšie zariadenia Apple veľmi nízke skóre opraviteľnosti. K Applu sa možno onedlho pridá aj Samsung, ktorý by mohol vymeniť obojstranné lepiace pásky za silné lepidlá. Firma totiž podpísala dohodu s veľkým čínskym výrobcom syntetických lepidiel Welbond. Welbond bude hlavným dodávateľom lepidiel pre Samsung.

Dôvodov pre použitie silného lepidla namiesto adhezívnych pások či skrutiek je viacero. Firmy sa snažia vyrábať čoraz tenšie bezrámové smartfóny s vysokou mierou vodotesnosti, pri ktorých je výhodnejšie použiť tenkú vrstvu lepidla než adhezívnu pásku. Takisto je pre výrobcov jednoduchšie vymeniť celé zariadenie, než mu zabezpečovať záručný servis s pracnou a nákladnou výmenou jednotlivých dielov. Ako uviedol server The Elec, Samsung Galaxy S11 môže byť smartfónom, ktorý bude veľmi ťažké rozobrať a opraviť. Jeho predchodca a súčasná vlajková loď Galaxy S10 pritom od serveru iFixit získala len tri body z desiatich za opraviteľnosť. Galaxy S11 ich môže získať ešte menej.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy S10 #Galaxy S11