Mileniáli podávajú seniorom pomocnú technickú ruku

Mladí ľudia využívajú výhody technológií 21. storočia, pričom používajú všetko od smartfónov až po bezdrôtové klávesnice.

01.01.2020 14:28
technológie, počítač, seniori Foto:
Ilustračné foto.
debata

Situácia s ich staršími náprotivkami je podľa odborníkov opačná. Mladšia generácia má obavy, že starší členovia rodiny nie sú dostatočne technicky zdatní a pri používaní technológií budú potrebovať pomoc.

Prirodzeným následkom takéhoto postoja je, že rodičia a starí rodičia prichádzajú o možnosť nájsť si pod stromčekom darček vo forme najnovších technologických zariadení. Spoločnosť Kaspersky zistila, že mileniáli odmietajú darovať na Vianoce technologické darčeky zo strachu, že sa pre svoju rodinu stanú „technickou podporou“ na plný úväzok.

„Množstvo technologických výrobkov na trhu z nich robí ideálne darčeky pre našich blízkych. Zistenia spoločnosti ale ukazujú, že napriek technologickému vývoju, ktorý pomáha mladým ľuďom napredovať, nechcú príliš strácať svoj čas s nastaveniami zariadení pre ostatných, čo znamená, že sa kúpe technických hračiek ako vianočných darčekov radšej vyhýbajú. Ich starší príbuzní tak strácajú plno výhod,“ uvádza generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.

Z globálneho hľadiska takmer tretina technologicky vyspelých mileniálov (30 %) pripustila, že sa vyhýba nákupom technologických darov pre svojich rodičov alebo starých rodičov, pretože si ich nebudú vedieť sami nastaviť.

V porovnaní s globálnymi štatistikami vyslovilo na Slovensku takéto obavy len 15 % mladých ľudí, čo dokazuje, že slovenskí mileniáli majú k svojim rodičom či starým rodičom lepší vzťah a sú ochotnejší podať aj technickú pomocnú ruku.

Celosvetovo až 49 % opýtaných rodičov s deťmi staršími ako 16 rokov sa v oblasti technológií radí do kategórie technologický nováčik. Na Slovensku takmer tretina (32 %) takýchto rodičov pripúšťa, že zápasí s každodennými technologickými výzvami bez podpory svojich detí.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #smartfón #technológie #seniori #mladí ľudia #mileniáli