Aby toho zmätku nebolo málo. Prichádza ďalší štandard Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6E vychádza z nového štandardu Wi-Fi 6, no fungovať bude aj v zatiaľ nelicencovanom pásme 6 GHz. Prinesie najmä nižšiu odozvu.

08.01.2020 12:00
klávesnica, Wifi, bezdrôtová sieť, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Namiesto komplikovaných názvov bude mať Wi-Fi už len číslo, ktoré bude označovať generáciou štandardu a z toho vyplývajúce vlastnosti a prenosové rýchlosti. Aktuálna Wi-Fi 5, inak označovaná aj ako IEEE 802.11ac, už má svojho nasledovníka Wi-Fi 6 (802.11ax). Vyššie číslo prinesie nie len vyššie rýchlosti, ale aj spätnú kompatibilitu so staršími štandardmi. Wi-Fi 6 rovnako ako staršie štandardy využíva dve pásma – 2,4 a 5 GHz.

Wi-Fi aliancia, ktorá zabezpečuje štandardizáciu Wi-Fi v týchto dňoch oznámila, že pracuje na ďalšom štandarde Wi-Fi 6E, ktorý bude môcť využívať aj úplne nové 6 GHz pásmo. Toto pásmo je na rozdiel od zvyšných dvoch zatiaľ licencované, čo znamená, že ak nedôjde k medzinárodnej dohode, musí ho v každom musí schváliť regulačná autorita, ktorá navyše za nové pásmo môže požadovať poplatok. Pre užívateľov by pripojenie zariadení cez 6 GHz pásmo mohlo znamenať oveľa nižšiu odozvu a to až na úrovni niekoľkých milisekúnd. Vďaka 6 GHz pásmu by sa šiesta generácia Wi-Fi rozšírila o 14 kanálov so šírkou 80 MHz a 7 kanálov so šírkou 160 MHz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #Wi-Fi sieť #štandard #Wi-Fi 6