Umelá inteligencia by mala mať svoje jasné pravidlá, tvrdí šéf Google

Pred tým, než sa vývoj umelej inteligencie ľuďom vymkne z rúk, mali by firmy nastaviť jasné pravidlá, ako pri vývoji postupovať. Rovnako tak by mali byť jasné aj mantinely pre všetkých tých, ktorí sa strojovým učením zaoberajú.

21.01.2020 12:00
umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Foto:
Ilustračné foto
debata

V súvislosti s masívnym nástupom umelej inteligencie a robotizácie sa na povrch derie aj otázka – čo potom, keď naše životy budú riadiť stroje? Podľa viacerých odborníkov je potrebné začať sa týmto problémom zaoberať už teraz, aby sa smerovanie umelej inteligencie nevymklo ľuďom spod kontroly. Myslí si to aj šéf Google, Sundar Pichai, ktorý pre denník Financial Times uviedol, že pri regulácii tohto odvetvia je potrebné zvoliť veľmi citlivý a koordinovaný prístup. Vývoj strojového učenia, ktorého súčasťou sú aj autá bez vodiča alebo zdravotnícke technológie, by mal mať na mieru ušité pravidlá.

Podľa S. Pichaia má strojové učenie obrovský potenciál, no aj zatiaľ neznáme riziká, ktoré netreba podceňovať. Ako príklad uviedol falošné videá, v ktorých sú známym ľuďom a politikom do úst vkladané vety a slová, ktoré vôbec nevyslovili, alebo boli vytrhnuté z kontextu. Takzvané deepfake videá sú počítačom generované klipy, ktoré vyzerajú veľmi realisticky a dokážu človeka zmiasť natoľko, že ich obsahu uverí. Smerovanie a regulácia strojového učenia by pritom nemali vychádzať len z akéhosi etického kódexu, ale priamo z princípov, ktoré by si mali firmy adoptovať. Google tak urobil v roku 2019, keď zriadil etickú komisiu, no neskôr komisiu kvôli pochybnostiam o jej kompetenciách aj rozpustil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelá inteligencia #AI #Sundar Pichai #strojové učenie