Na ľuďoch otestujú liek, ktorý vyvinula umelá inteligencia

Britský start-up Exscientia a japonská farmaceutická spoločnosť Sumitomo Dainippon Pharma vyvinuli pomocou umelej inteligencie liek, ktorý vyskúšajú na ľuďoch.

01.02.2020 13:15
lieky, interakcia, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je určený na liečbu obsedantno-kompulzívnej poruchy (OCD). BBC uvádza, že bežne trvá vývoj lieku približne päť rokov, novinka však bola na svete za dvanásť mesiacov.

Výkonný riaditeľ firmy Exscientia Andrew Hopkins vyhlásil, že je to „kľúčový míľnik v objavovaní liekov“. „Sme svedkami toho, že umelá inteligencia diagnostikuje pacientov, analyzuje ich dáta, ale toto je priame využitie umelej inteligencie na výrobu nových liekov,“ uviedol.

Umelá inteligencia vytvorila molekulu DSP-1181 vďaka algoritmom, ktoré porovnali potenciálne zlúčeniny s obrovskou databázou parametrov. Liek podstúpi prvú testovaciu fázu v Japonsku a v prípade úspechu budú nasledovať ďalšie testy v iných krajinách.

Hopkins prezradil, že firma v súčasnosti pracuje na potenciálnych liekoch na liečbu rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení a dúfa, že do konca roka budú mať novú molekulu pripravenú na klinické testy.

debata chyba
Viac na túto tému: #liek #umelá inteligencia #algoritmus #molekula