Američania a Briti budú mať nové, extrémne výkonné, superpočítače

Nové superpočítače poslúžia na presnejšie predpovede počasia, vývoj lietadiel, lodí, ale aj na vypočítanie pohybu tornád.

20.02.2020 12:30
superpočítač, Summit Foto:
Americký superpočítač Summit má výkon 200 petaflopov.
debata (1)

Prečo meteorológovia potrebujú superpočítače? Potrebujú ich z rovnakého dôvodu ako astronómovia či medicínski vedci. Dát, ktoré je potrebné v dnešnej dobe spracovať, je už také množstvo, že bežnému počítaču by to trvalo roky. Je preto potrebný enormný výpočtový výkon na to, aby výskumníci dokázali v reálnom čase analyzovať milióny či miliardy najrôznejších vstupov. V prípade meteorológie je táto téma čoraz pálčivejšia. Presnejšie predpovedanie počasia či vývoja klímy si vyžaduje spracovať miliardy informácií a nájsť medzi nimi prepojenia. To dokážu len superpočítače.

Britský meteorologický úrad patrí medzi tie inštitúcie, ktoré musia spracovať miliardy údajov v reálnom čase. Doposiaľ mu v tom pomáhala výpočtová sila superpočítača, ktorý by mal podľa plánov vypovedať službu už o dva roky. Kým sa tak stane, meteorologický úrad má v pláne postaviť ešte výkonnejší superpočítač, na ktorý mu prispeje britská vláda sumou takmer 1,5 miliardy eur.

Superpočítač bude mať aj americké námorníctvo

Extrémne výkonný superpočítač bude mať aj americké námorníctvo. Počítač s názvom Cray Shasta bude postavený na procesoroch Epyc od AMD s celkovým výkonom 12,8 Petaflopov. To je menej než desatina výkonu superpočítača, ktorým bude o dva roky disponovať Britský meteorologický úrad. Napriek tomu bude Cray Shasta súčasťou dvadsiatky najvýkonnejších superpočítačov. Umiestnený bude v Námornom centre v štáte Mississippi.

Na superpočítači Cray Shasta je zaujímavá jeho konštrukcia. Využívať bude až 290-tisíc procesorových jadier a 112 výkonných grafických kariet Volta V100 od firmy Nvidia. Jeho súčasťou má byť až 590 Terabajtov operačnej pamäte a 14 petabajtov úložného miesta vrátane 1 petabajtového rýchleho NVMe SSD úložiska. Počítač by mal byť v prevádzke už na budúci rok a námorníctvo by ho malo využiť pri modelovaní lodí, lietadiel, predpovedi počasia a vzniku a pohybu hurikánov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #meteorológia #superpočítač #predpoveď počasia #americké námorníctvo