Tip: Aj váš počítač môže pomôcť pri vývoji lieku na koronavírus

Projekt Folding@home vytvoril inicatívu, v ktorej ľudí nabáda, aby využili prebytočný výpočtový výkon svojho počítača pri vývoji lieku na koronavírus.

05.03.2020 17:40
2019-nCoV, koronavírus, korona, vírus, Foto:
Koronavírus 2019-nCoV.
debata

Projekt Folding@home sa už dvadsať rokov snaží spájať ľudí a výpočtový výkon ich počítačov na boj proti klimatickým zmenám či vývoj nových liekov. Tentokrát projekt spustil iniciatívu, ktorá má za cieľ pomôcť pri vývoji lieku na koronavírus. Folding@home funguje na princípe distribuovaných výpočtov, do ktorých sú zapojené bežné počítače. Ich prebytočný výkon je využívaný na čiastkové výpočty pri zložitých úlohách, s ktorými si dnes dokážu poradiť len superpočítače.

Ako píše Folding@home na svojej stránke, cieľom najnovšej iniciatívy je akcelerovať vývoj nových liečebných postupov. „Dáta, ktoré nám pomôžete generovať budú rýchlo a otvorene sprístupnené viacerým laboratóriám po celom svete, vďaka čomu budú mať výskumníci prístup k novým nástrojom napomáhajúcim pri vývoji liekov na záchranu života,“ píše sa v popise iniciatívy.

Vírus 2019-nCoV je blízkym príbuzným koronavírusu SARS a takisto sa správa veľmi podobne. Pri oboch typoch koronavírusov sa infekcia objavuje najprv v pľúcach, keď sa proteín na povrchu vírusu viaže na receptorový proteín na pľúcnych bunkách. Cieľom možnej liečby je zabrániť vírusu infikovať pľúcne bunky podobným spôsobom ako pri protilátke koronavírusu SARS. Vedci však musia lepšie porozumieť štruktúre vírusového proteínu a tomu, ako sa viaže na ľudské receptory umožňujúce jeho prienik do buniek. Výskum by sa mal preto zameriavať na modelovanie štruktúry vírusu 2019-nCoV a tvarov proteínu na jeho povrchu. Takéto modelovanie si však vyžaduje veľkú výpočtovú silu, na ktorú by Folding@home chcel využiť práve individuálne počítače zapojené do distribuovanej výpočtovej siete.

Ako sa do projektu zapojiť? Stačí si stiahnuť aplikáciu Folding@home a zvoliť si „akúkoľvek chorobu“, na ktorej diagnostiku či liečbu má byť výpočtový výkon využitý. Je potom len na vás aký podiel výpočtového výkonu procesoru a grafickej karty chcete projektu venovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #superpočítač #výpočtový výkon #koronavírus #Folding@home