V boji proti koronavírusu pomáhajú aj roboty či umelá inteligencia

Čína nasadila do boja proti koronavírusu aj dezinfekčné roboty, smart prilby či pokročilý softvér na rozpoznávanie tvárí.

06.03.2020 12:39
debata

K tomuto kroku vyzval prezident Si Ťin-pching. Na identifikáciu symptómov využívajú aj zdravotnícku techniku, ktorá pomáha tiež pri monitorovaní šírenia ochorenia či hľadaní novej liečby.

Firma Pudu Technology, ktorá sa venuje prevažne výrobe robotov pre gastronomický priemysel, nainštalovala vo vyše 40 nemocniciach po celej krajine svoje produkty pomáhajúce zdravotníckemu personálu. Drony spoločnosti MicroMultiCopter zase okrem iného prevážajú lekárske vzorky.

Umelá inteligencia pomáha pri diagnostikovaní choroby a tiež pri vývine novej vakcíny. Firma Alibaba tvrdí, že jej nový systém využívajúci umelú inteligenciu dokáže identifikovať vírus s 96-percentnou presnosťou. Zakladateľ spoločnosti Jack Ma tiež oznámil, že jeho nadácia venuje na vakcínu 2 150 000 dolárov (v prepočte zhruba 1,9 milióna eur).

V podzemných staniciach mestskej dopravy, na školách či v komunitných centrách v Pekingu, Šanghaji a Šen-čene zaviedli bezkontaktný systém so softvérom na meranie teploty od firmy SenseTime, ktorá takisto uviedla, že má nástroj na rozpoznávanie tvárí ľudí nosiacich rúška, pričom má „relatívne vysokú úspešnosť“. Podobný produkt od Megvii už používajú v Pekingu.

Čínske noviny Global Times informovali, že polícia v meste Čcheng-tu využíva prilby, ktoré dokážu merať teplotu ľudí v okolí piatich metrov. Ak zariadenie zistí, že sa na mieste nachádza niekto so zvýšenou teplotou, spustí sa zvukový alarm.

Aplikácia pre smartfóny od Tencentu zase upozorní majiteľa, ak sa v jeho okolí nachádza potenciálny prenášač vírusu.

Objavujú sa však aj obavy zo zneužívania informácií, narušenia súkromia či diskriminácie pacientov s koronavírusom. Viacero z týchto technických pomocníkov totiž vyžaduje registráciu osôb, ktoré musia uviesť svoje meno, číslo občianskeho preukazu alebo telefónne číslo. Úrady tiež dostávajú informácie od zdravotných a dopravných agentúr či telefónnych operátorov. Podľa kritikov čínska vláda môže zneužiť situáciu na rozšírenie sledovania svojich obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #nemocnice #diagnostika #robot #koronavírus #Covid-19