Tip: Aj váš mobil je pokrytý vírusmi a baktériami. Ako ho správne čistiť?

Nenechajte nič na náhodu. Povrch mobilu je špinavší než by ste si mysleli. Nachádza sa na ňom viac patogénov ako na záchodovej doske. Prinášame vám niekoľko tipov, ako správne vyčistiť mobil bez toho, aby ste ho poškodili.

11.03.2020 12:12
Mobil Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Možno o tom ani len neviete, ale váš smartfón má na svojom povrchu viac vírusov a baktérií ako záchodová doska. Prečo? Pretože svoj záchod pravdepodobne čistíte oveľa častejšie, než mobil, nehovoriac o tom, že po mobile siahnete aj so špinavými rukami. V čase nekontrolovateľného šírenia koronavírusu by ste preto mali byť ostražitejší, než inokedy. Ak už čistíte kľučky na dverách, pravidelne si umývate ruky a nedotýkate sa tváre, mali by ste pravidelne čistiť aj povrch mobilu. Ak neviete ako, prinášame vám niekoľko tipov, vrátane aktualizovaných odporúčaní priamo od výrobcov zariadení.

Mnoho ľudí svoj mobil nikdy poriadne nečistilo – snáď len s výnimkou aplikovania ochrannej vrstvy alebo tesne pred predajom. Podľa prieskumu firmy Deloitte si priemerný človek skontroluje svoj mobil až 47-krát denne. „Ľudia so sebou nosia a používajú mobil stále, a to aj v situáciách, pri ktorých by si najprv umyli ruky,“ uviedla pre magazín Time Emily Martin z Univerzity verejného zdravotníctva v štáte Michigan. Jedna z mnohých štúdií zas detailne skúmala kontamináciu povrchov smartfónov u stredoškolských študentov. Výsledok? Na bežnom mobile stredoškoláka sa nachádza v priemere viac ako 17-tisíc rôznych typov baktérií.

Pomôže už aj obyčajná utierka z mikrovlákna

Na povrchu ľudskej kože sa bežne nachádzajú milióny baktérií a mikróbov, ktoré so sebou neprinášajú žiadne zdravotné obmedzenia a len minimálne riziká. Ak sa však mobilu dotknete viackrát za deň, baktérie prenesiete aj na jeho povrch, ktorým sa zas dotýkate uší alebo úst. Medzi patogénmi, ktoré môžu okupovať aj váš mobil nájdete streptokoka, MRSA alebo E.coli. Neznamená to, že automaticky ochoriete, no počas vrcholiacej chrípkovej sezóny a aktuálnej epidémie by ste mali byť aspoň opatrnejší.

Aj obyčajná utierka z mikrovlákna pritom dokáže z mobilu odstrániť mnoho baktérií. Pre dôkladnejšie čistenie by ste ale mali zvoliť prípravok s vyšším obsahom alkoholu. Na výber sú či už bežné čistiace utierky alebo si alkoholový roztok môžete vytvoriť aj sami. Stačí, ak zmiešate 1/3 alkoholového roztoku s 2/3 vody. Vyhnite sa radšej bežným sprejovým čističom na báze chlóru (napríklad Savo), ktoré by mohli kvôli svojmu zloženiu poškodiť napríklad oleofóbnu vrstvu displeja.

Radšej roztok s alkoholom, no bez amoniaku a bielidla

Apple napríklad odporúča použiť 70-percentný roztok izopropylalkoholu alebo dezinfekčné utierky. Za žiadnych okolností by ste nemali ponárať telefón do dezinfekčného prostriedku, prípadne pri čistení používať látky obsahujúce bielidlá. Vyhnúť by ste sa mali aj sprejom s aerosólmi, peroxidu, prípravkom na čistenie okien či na báze amoniaku. Nie je vhodné používať ani stlačený vzduch, ktorý by zas mohol poškodiť tesnenia, reproduktory či a gumené membrány.

Namiesto priameho aplikovania čistiaceho prostriedku je lepšie naniesť ho najprv na čistú utierku a následne povrch mobilu vyčistiť. Redaktorka Joanna Stern z denníka The Wall Street Journal čistila svoj iPhone 8 pravidelne niekoľkokrát za deň v priebehu jedného týždňa. Za 7 dní ho utierkami Clorox vyčistila takmer 1100-krát, čo je ekvivalent pravidelného čistenia mobilu v priebehu troch rokov. Následne si nechala v servise skontrolovať oleofóbnu vrstvu, ktorá zostala bez poškodenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #vírusy #baktérie #patogény #koronavírus #Covid-19