Najväčšie IT firmy na boj s koronavírusom využívajú umelú inteligenciu

Facebook bude zdieľať anonymné dáta o pohybe ľudí, zatiaľ čo Google zabojuje proti dezinformáciám vo vyhľadávaní.

14.03.2020 18:19
chrípka, injekcia, vakcína Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Pandémia, aká v posledných desaťročiach nemala obdoby. Nový koronavírus skúša pripravenosť štátov bojovať s neznámym a nepredvídateľným nepriateľom. Vírus zatiaľ nemám parametre čierneho moru či španielskej chrípky, ktoré vyhubili milióny ľudí po celom svete, napriek tomu poukazuje na slabiny prepojeného sveta a Európy bez hraníc. Vývoj lieku či vakcíny bude trvať prinajmenšom niekoľko dlhých mesiacov a zatiaľ jedinými účinnými opatreniami pri blokáde šírenia koronavírusu sú rozsiahle karantény. Nie všetci ich však dodržiavajú a mnohí dokonca berú riziko nákazy na ľahkú váhu. Viacero veľkých IT firiem sa preto spojilo, aby pomohli v súčasnej celosvetovej kríze.

V sídle britského premiéra sa zišli predstavitelia Amazonu, Google, Microsoftu, Apple a Facebooku, aby sa dohodli na spoločnom postupe. V podobnom zložení sa zišli aj v Bielom dome, kde zas diskutovali o možnostiach využitia umelej inteligencie v boji proti šíreniu koronavírusu.

Facebook bude sledovať pohyb ľudí

Facebook po rokovaniach oznámil, že už intenzívne spolupracuje s vedcami z Harvardovej univerzity a tajwanskej Tsing Hua University. Facebook s vedcami zdieľa anonymné dáta o polohe a pohybe ľudí a vysoko presnú mapu hustoty obyvateľstva, ktoré majú pomôcť pri predpovediach šírenia vírusu. Sociálna sieť sa tiež v rámci nástroja Crowdtangle snaží odbornej verejnosti vysvetliť, ako ľudia o koronavíruse navzájom komunikujú a aký typ príspevkov najčastejšie zdieľajú.

Google zabojuje proti dezinformáciám

Google sa zas rozhodol svojou troškou prispieť v boji proti šíreniu dezinformácií, aj keď zatiaľ neexistuje žiadna komplexná štúdia, ktorá by popisovala šírenie a prechovávania dezinformácií na sociálnych sieťach. Firma tvrdí, že neustále pracuje na tom, aby boli užívatelia chránení pred fišingom, konšpiračnými teóriami, malvérom a dezinformáciami. Pri hľadaní informácií o koronavírusu Google zobrazuje základné informácie o víruse, relevantné správy a odkazy na zdravotnícke organizácie.

Vyhľadávač Google upozorňuje na relevantné... Foto: Google
koronavírus, covid-19, google, vyhľadávač Vyhľadávač Google upozorňuje na relevantné informácie o koronavíruse.

Umelá inteligencia pomôže pri tvorbe liekov a vakcín

Pri hľadaní lieku proti novému koronavírusu pomáha aj umelá inteligencia. Ako uviedol profesor Andrew Hopkins pre server BBC, umelá inteligencia môže pomôcť pri urýchlení vývoja vakcín na Covid-19, pri vyhľadávaní potenciálne účinných už existujúcich liekov, ale aj pri návrhu liekov, ktoré by mohli pomôcť v boji s inými typmi koronavírusov v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #facebook #koronavírus #liek na koronavírus #Covid-19