S vývojom lieku proti koronavírusu už pomáha aj najvýkonnejší počítač sveta

Extrémny výpočtový výkon superpočítača vedcom pomáha pri skúmaní molekulárnych zlúčenín ako možných zložiek budúceho lieku na koronavírus.

17.03.2020 15:30
superpočítač, Summit Foto:
Americký superpočítač Summit má výkon 200 petaflopov.
debata

Najvýkonnejším superpočítačom je od roku 2018 americký Summit s výkonom 200 petaflopov. Vyvinuli ho firmy IBM a Nvidia pre americké ministersto energetiky. Summit má o 75 petaflopov vyšší výkon než čínsky Sunway, ktorý sa na vrchole rebríčka udržal dva roky. Len pre ilustráciu, Summit dokáže vykonať viac ako dvesto miliónov miliárd operácií za sekundu. Zložený je z 4608 uzlov, teda samostatných výpočtových jednotiek, ktoré zasa obsahujú dva 22-jadrové procesory IBM Power9, šesť grafických akcelerátorov Nvidia Tesla V100 a 512 gigabajtov operačnej pamäte typu DDR4. Výpočtové jednotky využívajú vodné chladenie.

Rozsiahly a náročný výskum

Summit od roku 2018 slúži Národnému laboratóriu v Oak Ridge a pomáha tiež pri vývoji umelej inteligencie, v medicíne, astrofyzike či pri vývoji supravodičov. Najnovšie sa zapojí aj do výskumu účinných látok v boji proti novému koronavírusu. Výpočtový výkon počítača bude využitý pri štúdiách proteínov, ktoré sú naviazané na vírusové bunky.

Výskumné tímy lekárov a vedcov majú teraz vďaka pridelenému výpočtovému času možnosť využiť celú šírku výpočtového výkonu na simuláciu pôsobenia tisícok rôznych molekulárnych zlúčenín, ktoré by mohli pôsobiť na nový koronavírus. Doposiaľ sa vedcom podarilo identifikovať 77 takýchto zlúčenín s rôznou účinnosťou a vplyvom na väzby vírusového proteínu.

Do výskumu lieku sa môže zapojiť aj verejnosť

Do výskumu a vývoja lieku na koronavírus sa môžete zapojiť aj vy v rámci projektu Folding@home, ktorý spája výpočtový výkon počítačov po celom svete. Folding@home funguje na princípe distribuovaných výpočtov, do ktorých sú zapojené bežné počítače. Ich prebytočný výkon je využívaný na čiastkové výpočty pri zložitých úlohách, s ktorými si dnes dokážu poradiť len superpočítače.

Ako sa do projektu zapojiť? Stačí si stiahnuť aplikáciu Folding@home a zvoliť si „akúkoľvek chorobu“, na ktorej diagnostiku či liečbu má byť výpočtový výkon využitý. Je potom len na vás aký podiel výpočtového výkonu procesoru a grafickej karty chcete projektu venovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #summit #superpočítač #koronavírus #liek na koronavírus