Budú firmy kvôli koronavírusu stavať 5G siete rýchlejšie?

Pandémia koronavírusu môže paradoxne urýchliť výstavbu 5G sietí. Verejnosť si však na ich dostupnosť bude musieť počkať. Prístupné by mali byť pre najdôležitejšie zložky štátu - zdravotníctvo, políciu a armádu.

24.03.2020 14:36
debata (2)

Karanténa státisícov ľudí preverila kapacity pevných aj mobilných sietí. Mnohé z nich nápor zvládajú len s obmedzeniami pre používateľov. Netflix, Google a ďalší už kvôli odľahčeniu prevádzky pristúpili k zníženiu kvality streamovaných videí. Dlhodobo je však toto opatrenie neudržateľné. Potreba viac dátovať prichádza z dobou a firmy sa na ňu musia naučiť adekvátne reagovať. Skutočný potenciál 5G sietí sa tak ukazuje práve v týchto časoch. Bude však mať do budovania nových sietí kto investovať?

V Spojených štátoch sa o prechode na 5G začalo intenzívne diskutovať. Množstvo ľudí pracujúcich z domu totiž predstavuje záťažový test na súčasné siete. Do diskusie sa zapojila aj americká vláda, ktorá chce spolu s telekomunikačným úradom odstrániť prekážky pre budovanie 5G sietí a čím skôr tak prispieť k navýšeniu prenosovej kapacity. Podľa Jessicy Rosenworcel z telekomunikačného úradu FCC je len veľmi ťažké predpovedať, či sa súčasné mobilné siete budú vedieť dlhodobo vysporiadať s veľkým náporom. Úrad FCC aj preto dočasne na 60 dní ponúkol operátorom ďalšie pásma. T-Mobile sa zatiaľ ako jediný rozhodol ponuku využiť a dopomohol si so 600 MHz spektrom.

S nasadením 5G sa možno krajiny poponáhľajú

O potenciáli 5G sietí sa hovorí už dlhodobo. Huawei by napríklad v spolupráci Deloitte chcel nasadiť 5G v boji proti koronavírusu a rozšíriť ho do zdravotníctva, administratívy a bezpečnosti. Obe firmy zverejnili dokument, v ktorom popisujú metódy zmierňovania následkov koronavírusu s využitím 5G sietí. „Nasadenie 5G by zdravotníkom umožnilo testovať, diagnostikovať a monitorovať pacientov na diaľku. Neriskovali by tak vlastné zdravie a k dispozícií by mali aktuálne informácie. Tie by navyše boli dostupné pre všetky nemocnice v krajine,“ uvádza sa v štúdii. Vďaka 5G by mohla aj polícia monitorovať hraničné priechody.

Huawei ani Deloitte pritom nehovoria o komerčných 5G sieťach, ale najmä o kritickej infraštruktúre, ktorej by mohli byť 5G súčasťou. To znamená, že v blízkej budúcnosti by z nich neprofitovala verejnosť, ale najmä najdôležitejšie zložky štátu. Huawei v štúdii pripustil, že verejnosť si na 5G bude musieť ešte počkať, aj keď privátne 5G by mohlo byť nasadené skôr, než sa pôvodne plánovalo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #FCC #Deloitte #5G #Huawei #5G sieť #koronavírus