Česi vyvinuli účinný respirátor proti koronavírusu. Vytlačili ho na 3D tlačiarni

Respirátor dokáže zachytiť aj najmenšie čiastočky vrátane vírusov. Podľa výskumníkov z ČVUT je účinnejší, než respirátory s ochranou FFP3. Teraz vedci ponúkajú manuál k jeho výrobe potenciálnym výrobcom po celom svete.

25.03.2020 10:00
respirátor, koronavírus, ochranná maska, polomaska Foto:
Respirátor vyvinutý vedcami z Českého vysokého učenia technického v Prahe.
debata (32)

„To, čo za bežných okolností trvá mesiace, sa našim vedcom podarilo presne za jeden týždeň,“ chvália sa na domovskej stránke akademici z Českého vysokého učenia technického v Prahe (skr. ČVUT). Narážajú tým na úplne nový prototyp respirátoru, ktorý je dokonca účinnejší než respitárory s vysokým stupňom bezpečnosti FFP3.

Respirátor s najvyššou ochranou vyvinuli extrémne rýchlo

Respirátor vo forme polomasky má označenie CIIRC RP95 a vznikol v centre excelencie RICAIP, ktorý finančne podporuje Európska únia. Cieľom projektu bolo vyvinúť taký prototyp masky, ktorý bude možné vyrábať kdekoľvek na svete. „Distribuovaná výroba pritom umožňuje kompenzovať lokálny nedostatok výrobných kapacít či zdrojov. Našim zámerom je, aby sa ochranné prostriedky dali nie len tlačiť na 3D tlačiarňach, ale aby sa dali vyrábať aj formou vstrekovaných plastov do pripravených foriem,“ upresňujú výskumníci. Ochrannú polomasku bude možné používať aj opakovane. Stačí ju vydezinfikovať a vymeniť filtračný materiál. Jej životnosť je prakticky neobmedzená.

Martin Suda z laboratória CIIRC ČVUT s... Foto: Roman Sejkot, ČVUT
respirátor, koronavírus, ochranná maska, polomaska Martin Suda z laboratória CIIRC ČVUT s prototypom respirátoru.

Čo je však rovnako dôležité ako vývoj prototypu je aj fakt, že vedcom sa variant pre 3D tlač podarilo aj úspešne certifikovať. „Model CIIRC RP95–3D úspešne prešiel náročným testovaním a získal certifikáciu EN 140:1999 ako ochranná polomaska s vysokým stupňom bezpečnosti FFP3. Maska je pripravená ne externý filter P3 R od výrobcu Sigma Lutín,“ pochválili sa vedci. Priemer použitého filtra pritom nie je podľa nich dôležitý. ČVUT ponúka firmám a výskumným centrám z celého sveta možnosť požiadať o manuál k výrobe polomasky. Poskytnutý však bude len tým, ktorí zadajú aj sériové číslo kompatibilnej tlačiarne.

Tlač možná aj na priemyselných 3D tlačiarňach

Polomasku je možné tlačiť len na priemyselných 3D tlačiarňach. Domáca tlač nie je vhodná, pretože tlač najrozšírenejšou technológiou FDM (Fused Deposition Modeling) vytvára hmotu formou mikroskopickej mriežky. Pre účinný respirátor je tento spôsob kritický, hrozí totiž, že touto mriežkou by v niektorých miestach pri dýchaní vchádzal vzduch bez filtrácie. „Respirátor, ktorý vás neochráni v maximálnej miere, nedáva vôbec zmysel. Preto dôrazne neodporúčame tlač akéhokoľvek respirátora na domácich tlačiarňach,“ varujú výskumníci.

S potenciálom vyrábať desaťtisíce polomasiek denne

Tlač je časovo náročná. Jeden stroj odhadom dokáže vytlačiť zhruba 50–70 kusov polomasiek denne. „Vieme o tom, že v Česku je 7 kompatibilných zariadení, celosvetovo okolo 1000. Denná kapacita by mala presiahnuť 500 kusov, záleží ale na tom, koľko partnerov sa do výroby zapojí,“ upresňujú členovia výskumného tímu s poznámkou, že riešením môže byť výroba pomocou vstrekovaných plastov. „Vývoj takejto formy je náročnejší, a to aj na čas potrebný k zahájeniu výroby, umožní však vyrábať až stovky kusov za hodinu na jednom stroji. To by znamenalo produkciu až v rádoch desiatok tisíc kusov denne.“

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #ČVUT #koronavírus #Covid-19 #respirátor #ochranné rúško