Drony by mohli pomôcť pri dezinfekcii verejných priestranstiev

Skupina expertov na drony požiadala britskú vládu, aby zjednodušila pravidlá, ktoré by umožnili nasadiť drony na chemickú dezinfekciu verejných priestranstiev.

02.04.2020 16:51
dron Foto:
Ilustračné foto
debata

Dezinfikovanie verejných priestranstiev dronmi nie je žiadnou novinkou. Takýto spôsob sanitácie využívajú napríklad v Číne a Indii, no v žiadnej európskej krajine zatiaľ povolený nie je. Skupina britských expertov na drony preto žiada tamojšiu vládu, aby sprístupnila možnosti pre vzdušnú chemickú dezinfekciu. Experti by zároveň chceli vyškoliť pilotov na ovládanie dronov s dezinfekciou.

Drony by podľa expertov mali lietať v malej výške a pomocou trysiek by na povrchy z rezervoára aplikovali dezinfekčný prípravok. Podľa britského ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti zatiaľ o dezinfikovaní veľkých vonkajších plôch vláda neuvažovala. „Podľa odporúčaní odborníkov by dezinfikovanie vonkajších miest nebolo efektívnym využívaním dostupných zdrojov,“ uviedol hovorca ministerstva pre server BBC.

Čínska firma XAG sa napríklad podieľala na dezinfikovaní približne plochy s rozhlohou 900 km2 v 20 čínskych provinciách. „Nie je to jediné riešenie, no je dôležitou súčasťou celého arzenálu,“ uviedol spolupracovník firmy Robert Pearson. Dron podľa neho dokáže dezinfikovať zhruba 600 štvorcových metrov denne, čo je ekvivalent 100 ľudí vybavených dezinfekčnými pumpami. Aj výrobca dronov DJI pritom minulý týždeň oznámil, že prispôsobil poľnohospodárske drony na sprejovanie dezinfekcie na ploche 3 km2 v meste Šenčen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezinfekcia #drony #koronavírus