Študenti navrhli v boji proti koronavírusu okuliare. Môžete si ich vyrobiť aj svojpomocne

Tak ako mnoho iných inštitúcií a spoločností na Slovensku a vo svete, aj fakulta Strojníckej fakulty STU a jej zamestnanci sa zapojili do výroby ochranných pomôcok pomocou 3D tlače.

07.04.2020 07:49
okuliaarex Foto:
3D ochranné okuliare.
debata (8)

Rozhodli sa prispieť iným druhom ochrany ako sú ochranné štíty, a tak vyrobili okuliare. „Keďže bolo dokázané, že koronavírus sa prenáša kontaktom so sliznicami, je veľmi dôležité chrániť si okrem úst aj oči. Odborníci z našej fakulty vyvinuli dva prototypy – nové modely rámov ochranných okuliarov pre 3D tlač. Ich použitie spolu s rúškom tvorí dvojitú ochranu. Využiť ich môžu napríklad doktori v lekárskych ambulanciách, ale aj širšia verejnosť, nie sú však vhodné pre zdravotníkov v prvej línii,“ informovala Zuzana Gališinová z PR oddelenia Strojníckej fakulty STU v Bratislave.

Prvý model sa tlačí v jednom kuse aj s nožičkami. Druhý model sa skladá z rámu a nosovej časti. Nosová časť je potrebná iba pre nosenie okuliarov bez rúšok alebo respirátora. Oba rámy sa doplnia ľahko dostupnou priehľadnou fóliou (buď z PET fľaše, alebo je možné použiť kancelársku fóliu z hrebeňovej väzby). Fólia sa jednoducho vystrihne alebo vyreže podľa šablóny a založí do okuliarov.

Autori sa o svoje prototypy chcú podeliť so svetom. Preto sú oba modely voľne dostupné na internete.

Nájdete ich na webstránkach www.thingiverse.com a www.prusaprinters.org.

Sprístupnením modelov dúfajú, že inšpirujú aj ďalších hobby 3D tlačiarov a spoločnými silami vyprodukujú čo najväčšie množstvo takýchto ochranných okuliarov.

Materiály, ktoré sú potrebné použiť na ich výrobu sú ľahko dostupné: filament, tiež známy po názvom PETG (na 3D tlač) a už spomínaná priehľadná fólia.

Popis k modrým okuliarom:

3D ochranné okuliare. Foto: Archív SjF STU
okuliaare 3D ochranné okuliare.

Autorom modelu je doktorand Ing. Adam Vincze z Ústavu dopravnej techniky a konštruovania (ÚDTK). Rám okuliarov sa tlačí celý aj s nožičkami naraz, čiže nie je potrebná montáž. Materiál rámu je PETG filament. Čas tlače jedného rámu je 2h 44min. Fólia sa vystrihne alebo vyreže podľa šablóny a založí do okuliarov. Použili sme PVC fóliu s hrúbkou 0,15 mm, ktorá sa používa ako prvá strana na práce v mäkkej väzbe. No je možné požiť fóliu do hrúbky 0,40 mm.

Popis k červeným okuliarom:

Okuliare, ktoré si môžete ako ochranu pred... Foto: Archív SjF STU
okuliaarexx Okuliare, ktoré si môžete ako ochranu pred koronavírusom vyrobiť aj sami.

Autorom modelu je doktorand Ing. Štefan Dunaj z Ústavu dopravnej techniky a konštruovania (ÚDTK). Okuliare pozostávajú z rámu, nosovej časti a ochrannej fólie. Materiál výtlačkov je PETG. Čas tlače rámu je 55 minút a čas tlače nosovej časti je 20 minút. Nosová časť je potrebná len pre nosenie okuliarov bez rúška alebo respirátora. Fólia sa vystrihne alebo vyreže podľa šablóny a následne sa založí do rámu. Rám je navrhnutý pre fóliu hrúbky 0,15 mm až 0,20 mm, no podľa potreby sa dá upraviť. Pre výrobu prototypu sa použila rovnaká PVC fólia ako u modrých okuliarov.

„Spolu s rámami okuliarov naši zamestnanci tlačia na 3D tlačiarňach aj upevňovacie časti ochranných štítov – rám v tvare U a upevňovacie skrutky. Doposiaľ naša fakulta vytlačila a odovzdala už 130 štítov,“ dodala Gališinová.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #3D #vírus #študent #koronavírus #Covid-19 #ochranné okuliare