Slováci hľadali riešenia na boj s koronavírusom. Za 48 hodín vymysleli mnohé zlepšenia

Počas víkendovej súťaže Hack the Crisis stovky Slovákov navrhli rôzne zlepšenia ako zvládnuť krízu spojenú s pandémiou koronavírusu. Riešenia pomôžu zdravotníkom ale aj širokej verejnosti.

06.04.2020 18:30
Hack the Crisis Slovakia Foto:
Víťazné projekty hackathonu Hack the Crisis Slovakia.
debata

Pandémia koronavírusu spôsobila dlhotrvajúcu krízu, ktorá ešte nepozná vrcholu. Lekárom v nemocniciach chýbajú ochranné pomôcky, pacientom pľúcne ventilácie a všetkým ostatným aj adekvátne informácie o tom, ako sa chovať a čo robiť v stave núdze. Riešenia sa hľadajú zo dňa na deň, šijú sa horúcou ihlou a stále ich nie je dostatok. Stovky Slovákov ale aj ľudí zo zahraničia sa aj preto rozhodli zapojiť do 48-hodinovej virtuálnej súťaže s názvom Hack the Crisis Slovakia. Tri desiatky tímov, do ktorých sa zapojili všetci tí, ktorí chcú dobrovoľne a zadarmo pomôcť, vymysleli mnohé riešenia na aktuálne zdravotnícke, spoločenské a ekonomické problémy spôsobené koronavírusom.

Celkovo sa do takzvaného “hackathonu” zapojilo až 500 ľudí, ktorí spolu komunikovali cez internet, navzájom si vymieňali know-how a nechali si radiť od odborníkov na zdravotníctvo či ekonomiku. Z 30 tímov napokon svoj projekt porote odovzdalo 23 z nich. Porota následne hodnotila dopad, udržateľnosť, originálnosť, rozpracovanosť a možnosť rýchleho spustenia do praxe. Do finále sa tak dostalo sedem najlepších projektov s celospoločenským dopadom. Súťaž bola rozdelená na štyri okruhy – pomôž mestám, pomôž zdravotníctvu, pomôž ekonomike a pomôž komunitám.

Aplikácia na zaznamenanie príznakov choroby aj analyzovanie polohy infikovaných

Víťazom súťaže sa stal projekt Smart Triage s aplikáciou, ktorá má nahradiť vstupné dotazníky v nemocniciach pre ľudí podozrivých na ochorenie COVID-19. Aplikácia, do ktorej pacient pred príchodom do nemocnice zadá všetky svoje údaje a príznaky, poskytne zdravotníckemu personálu kód, ktorý zoskenuje a vyhodnotí riziko infekcie.

Okrem hlavnej ceny porota udelila aj dve druhé miesta projektom Q-Tracker a Bear with Life. Prvý z dvojice sleduje a analyzuje príznaky ochorenia v reálnom čase. “využíva agregované dáta o klinických príznakoch používateľov, na základe ktorých predpokladá počet a polohu infikovaných ľudí bez potreby testovania,” popísali svoj projekt členovia tímu.

Druhá aplikácia Bear with Life má zas ľuďom uľahčiť sociálne dištancovanie. Pomáha im udržiavať zdravé návyky počas karantény a motivuje k lepšiemu zvládaniu sociálnej izolácie. Cenu publika a ocenenie Economy Award získal projekt EmployWe, ktorého platforma umožňuje firmám zdieľať medzi sebou pracovníkov, ktorí sú buď nevyužití alebo naopak chýbajú.

Jednoduchšie informovanie ľudí s negatívnym nálezom

Do finále sa prebojoval aj projekt Tested, ktorý by mohol pomôcť regionálnym úradom verejného zdravotníctva zvládať nápor žiadostí od ľudí, ktorí boli testovaní na COVID-19. Projekt by mohol cez stránku korona.gov.sk pomôcť informovať tých, ktorí sú testovaní negatívne, keďže ich v súčasnosti nikto o negatívnych výsledkoch neinformuje, ak o informáciu nepožiadajú sami telefonicky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackathon #koronavírus #Covid-19 #Hack the Crisis Slovakia