Apple a Google sa spojili. Cez mobily budú informovať o pohybe ľudí s koronavírusom

Ak vlastníte mobil s Androdiom alebo iOS, už onedlho sa vám budú na obrazovke zobrazovať hlásenia, ak budete v kontakte s osobou nakazenou koronavírusom alebo sobotou v povinnej 14-dennej karanténe. Google a Apple spojili sily a vyvinú akúsi inteligentnú karanténu.

14.04.2020 17:40
Mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Informovať verejnosť o pohybe ľudí nakazených koronavírusom nie je jednoduché. Mobilné aplikácie síce účel čiastočne plnia, no sú závislé na kvalite dát a ochote ľudí podeliť sa o citlivé informácie. Nie každému sa zároveň páči, že k dátam o ich polohe majú prístup veľké firmy, operátori, vláda či dokonca verejnosť. Apple a Google sa preto rozhodli spojiť sily a vyvinúť akúsi inteligentnú mobilnú karanténu. Tá bude mať podobu doplnkovej funkcie priamo v operačnom systéme, bez nutnosti inštalovať mobilné aplikácie tretích strán. Rozšírenie bude do systému automaticky integrované spolu s jeho aktualizáciou.

Technológia, ktorú Apple a Google vyvíjajú, bude využívať Bluetooth. Dáta o infikovaných ľuďoch však firmy nebudú zbierať po vlastnej osi, ale čerpať z databáz úradov zdravotníctva v jednotlivých krajinách. Odkázané tak budú na spoluprácu s miestnymi úradmi, ktoré ale v záujme ochrany súkromia nemusia byť takejto iniciatíve naklonené.

Mobily si budú vymieňať dáta medzi sebou automaticky

V princípe bude informovanie ľudí fungovať nasledovne: Zariadenia s Androidom a iOS si budú medzi sebou cez Bluetooth vymieňať anonymné identifikátory akonáhle sa majitelia telefónov k sebe priblížia. Tieto dáta nebudú využívané až do doby, kým niektorá z osôb nebude pozitívne testovaná a svoje údaje nevloží do niektorej z oficiálnych aplikácií zdravotníckych úradov. Následne so súhlasom pacienta sa informácie o pozitívnom teste spolu so zoznamom zariadení, s ktorými prišla osoba v priebehu posledných 14 dní do kontaktu, odošlú na server Google a Apple. Tí, ktorí s infikovanou osobou prišli do kontaktu, budú o tom následne priamo cez hlásenie v mobile informovaní.

V prvej fáze, ktorá začne v máji, firmy sprístupnia rozhranie pre programovanie aplikácii API, vďaka ktorému budú zariadenia s Andridom a IOS spolupracovať s oficiálnymi aplikáciami zdravotníckych inštitúcií. Tieto aplikácie si budú môcť užívatelia stiahnuť do svojich mobilov. V druhej fáze Google a Apple vybudujú platformu na sledovanie s kým prišli infikované osoby do kontaktu. Táto technológia bude využívať anonymizované dáta cez Bluetooth a bude len na užívateľoch, či sa ju rozhodnú z akéhokoľvek dôvodu deaktivovať. „Súkromie, transparentnosť a vedomý súhlas sú v rámci tejto iniciatívy kľúčové a tešíme sa, že túto funkcionalitu vybudujeme v spolupráci s viacerými zainteresovanými stranami. Zverejníme tiež informácie o našej práci pre ostatných, ktorí by ich chceli analyzovať,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení firiem.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #android #iOS #koronavírus #Covid-19