Vedci vytvorili priedušný elektronický materiál využiteľný v medicíne i pri nosení

Materiál umožňuje odparovanie potu a pre používateľov je tak príjemnejší na nosenie.

09.05.2020 08:27
Yong-Zhu-breathable-touch-sensor-2020-HEADER Foto:
Novovyvinutý materiál je len niekoľko mikrometrov hrubý.
debata

Vedci vytvorili ultratenký, elastický elektronický materiál, ktorý prepúšťa plyny a dokáže tak „dýchať“. Novinka vznikla pre biomedicínske a nositeľné technológie. Jej veľkou výhodou je priepustnosť, pretože umožňuje odparovanie potu a najmä pri dlhodobom využívaní pre používateľov nie je nepríjemná.

Podľa Yong Zhua, profesora strojárskeho a leteckého inžinierstva na americkej North Carolina State University, ktorý bol spoluautorom štúdie o danom materiáli, je práve priepustnosť plynov v porovnaní s predošlou elastickou elektronikou pokrokom. Dôležitá je však podľa neho aj samotná výroba materiálu, pretože je jednoduchá a dala by sa ľahko upraviť.

Vedci najprv vytvorili elastický polymérový film s rovnomerne rozloženými dierkami, následne ho namočili do roztoku so striebornými nanovodičmi a tie napokon do materiálu tepelne zalisovali. „Výsledný film dokazuje výbornú kombináciu elektrickej vodivosti, optického prenosu a priepustnosti vodných pár. A pretože sú strieborné nanovodiče zapustené tesne pod povrchom polyméru, materiál tiež vykazuje vynikajúcu stabilitu v prítomnosti potu a po dlhodobom nosení,“ dodal Zhu.

Novovyvinutý materiál je len niekoľko mikrometrov hrubý, uviedol spoluautor štúdie Shanshan Yao zo Stony Brook University s tým, že to „umožňuje lepší kontakt s pokožkou a dáva elektronike lepší pomer signálu k šumu“. Zároveň podotkol, že jeho priedušnosť nie je dôležitá len pre pohodlie. „Ak nositeľné zariadenie neprepúšťa plyny, môže spôsobiť podráždenie pokožky,“ upozornil.Potenciál vynálezu pre nositeľnú elektroniku vedci otestovali na dvoch prototypoch.

Prvým boli suché elektródy pripevniteľné na kožu a použiteľné ako elektrofyziologické senzory, ktoré boli podľa Zhua výkonnostne na rovnakej úrovni ako komerčne dostupné elektródy. Takéto senzory sa dajú využiť napríklad pri meraní signálov pri elektrokardiografii (EKG) alebo elektromyografii (EMG). Druhým prototypom bol nositeľný textilný náramok s integrovanými priepustnými elektródami, ktorý otestovali pri hraní počítačových hier.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #medicína #materiál #pot