Obrazový senzor bude mať vlastnú umelú inteligenciu

Sony ohlásilo dôležitý míľnik vo vývoji fotografických senzorov. Takzvaný Inteligentný optický senzor bude mať vlastnú umelú inteligenciu. Zatiaľ je prvý na svete.

17.05.2020 12:00
sony, inteligent sensor Foto:
Štandardný čip (vľavo) a nový typ fotočipu od Sony (vpravo).
debata

Ak fotíte s mobilom, v niektorých prípadoch si môžete na pomoc privolať umelú inteligenciu, ktorá sama rozpozná scenériu, upraví farby a expozíciu. Napriek tomu, že funguje nezávisle od užívateľa, spolieha sa najmä na výpočtový výkon procesora. Väčšina moderných mobilov pritom už má vyčlenenú výpočtovú časť rezervovanú práve pre umelú inteligenciu. Japonské Sony v týchto dňoch ohlásilo nový míľnik, keď umelú inteligenciu integrovalo priamo do fotografického čipu. Táto inovácia však nebude určená pre chytré telefóny.

Myšlienka integrovať umelú inteligenciu do čipu je pomerne jednoduchá. Stačí použiť klasický obrazový čip typu CMOS, ktorým disponuje každý mobil, a “prilepiť” ho na výpočtovú jednotku, ktorá nebude len extrahovať pixely, ale využije aj prvky umelej inteligencie na spracovanie informácií z pixelov. Presne to sa Sony podarilo.

Nový typ čipu by dokázal spracovať, a najmä analyzovať, pixely ešte predtým, než by ich poslal na spracovanie do hlavného čipu, grafického procesora alebo cloudu. Aký je prínos takejto technológie? Napríklad v rýchlosti spracovania ale aj v množstve dát, ktoré by na analýzu musel optický čip posielať do procesora alebo do cloudu. Keďže čip navyše dokáže aj fotky orezať a upraviť, bezpečnostné kamery by vďaka nemu nemuseli ukladať veľké množstvo “surových” dát.

Využitie nájde nový čip najmä v prostredí zabezpečovacích systémov a kamier, ktoré analyzujú pohyb, koncentráciu ľudí alebo ich identitu. Takisto domáce kamery by sami dokázali rozpoznať ľudí bez toho, aby dáta museli posielať na spracovanie a analýzu na vzdialené servery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #umelá inteligencia #čip #obrazový senzor