Pri výskume aktívnych sopiek môžu vedcom pomôcť drony

Dronové misie značne znižujú riziko, ktorému čelia vulkanológovia v teréne, keďže stroje môžu lietať priamo nad nebezpečnými miestami a snímať ich.

05.06.2020 07:23
debata

Skúmanie a zobrazovanie aktívnych sopiek môžu vedcom, ktorí na mieste čelia nejednej výzve, zjednodušiť drony. Využitie bezpilotných strojov pri výskume otestoval tím vedcov pod vedením Edgara Zorna z Nemeckého geologického výskumného centra (GFZ) v Postupime. Vedci vykonali sériu opakovaných prieskumných letov s dronom vybaveným optickou a termálnou kamerou nad sopkou Santa María v Guatemale. Výsledky ich skúmania vyšli v odbornom časopise Scientific Reports.

Vedci použili dron na sledovanie sopečného dómu (útvaru, ktorý je výsledkom vytláčania viskóznej lávy, pozn. red). Ako zistili, láva v dóme sa pohybuje v dvoch časových rámcoch – pomalé rozpínanie a rast dómu a rýchle vytláčanie viskóznej lávy. „Dron sme vybavili rôznymi kamerami. Potom sme s ním v rozličných intervaloch lietali ponad kráter, s využitím špecifického typu stereo fotografie sme merali pohyby toku lávy a sopečného dómu s precíznosťou ako nikdy predtým,“ priblížil výskum Zorn. Po porovnaní dát z dronu boli vedci schopní určiť rýchlosť prúdenia, pohybové vzorce a povrchovú teplotu sopky, čo je dôležité pri predpovedaní nebezpečenstva z výbušných sopiek, a tiež odvodiť tokové vlastnosti lávy.

Kamery na drone zhotovili fotografie s vysokým rozlíšením aj termálne zobrazenie sopky, ktoré vedci s pomocou špeciálneho počítačového algoritmu premenil na kompletné, detailné topografické aj teplotné 3D modely. Tvorba takýchto modelov si vyžaduje veľa precíznej práce. „3D modely rôznych letov musia byť umiestnené presne tak, aby ich bolo možné porovnávať. Vyžaduje si to dôkladnú prácu s detailami, ale úsilie stojí za to, pretože aj minimálne pohyby sú okamžite viditeľné,“ vyjadril sa vedúci štúdie.

Dronové misie značne znižujú riziko, ktorému čelia vulkanológovia v teréne, keďže stroje môžu lietať priamo nad nebezpečnými miestami a snímať ich. „Ukázali sme, že využitie dronov môže pomôcť úplne premerať dokonca aj najnebezpečnejšie a aktívne sopky na Zemi z bezpečnej vzdialenosti,“ zhodnotil Zorn. „Pravidelný a systematický prieskum nebezpečných sopiek s dronmi sa zdá byť takmer na dosah ruky,“ uzavrel jeho kolega z GFZ Thomas Walter, ktorý sa tiež podieľal na štúdii.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #sopka #výskumné centrum #dron