Slovenská polícia je prvá na svete v prístrojovom využívaní metódy pachovej identifikácie

O čo ide? Vrah zavraždí svoju obeť. Na mieste zanechá svoje pachové stopy. Tie sa zabezpečia. Polícia medzitým zadrží podozrivú osobu, ale potrebuje viac dôkazov, že naozaj bola na mieste činu. Nastupuje špeciálne vycvičený policajný pes.

29.05.2020 18:00
pes-cip-policajt Foto:
Služobným psom na hlavy nasadia špeciálne čiapky s elektródami, ktoré sú prepojené so zariadením umiestneným na ich telách.
debata (4)
VIDEO: Pozrite si, ako slovenská polícia realizuje prevratný pilotný projekt, ktorý má potenciál celosvetového dosahu

Vrahovi (zatiaľ ešte súdom nepotrestaný) odoberú pachovú vzorku z tela a uložia ju vedľa vzoriek niekoľkých ďalších osôb. Psíkovi dajú pričuchnúť k vzorke odobratej z miesta činu. Následne ide „ňuchať“ vzorky osôb v nádobách na zemi, medzi ktorými „hľadá“ tú, ktorú by „spároval“ s tou z miesta činu. Keď sa mu to podarí, potvrdzuje, že pachová stopa z miesta činu patrí pachovej stope osoby, ktorá bola zadržaná.

Aby táto metóda bola ešte hodnovernejšia pred súdom ako špičkový, neprestrielný dôkaz, slovenskí policajti ju vylepšili tým, že vytvorili špeciálne zariadenie. Psík má počas „ňuchania“ na svojej hlave senzory, ktoré skúmajú jeho mozgovú aktivitu. Ide len o náhlavku, nič čo by spôsobovalo bolesť. Vďaka tomu má potom sudca pred sebou nielen výsledok, že psík pachové stopy „spároval“, ale aj jednoznačné dátové potvrdenie činnosti jeho mozgu.

„V rámci novej metódy nasadzujeme služobným psom na hlavy špeciálne čiapky s elektródami, ktoré sú prepojené so zariadením umiestneným na ich telách. Pomocou wifi signálu sa mozgové elektrické impulzy psa prenášajú do počítača, kde môžeme vidieť ako pes reaguje na jednotlivé pachy pri ich porovnávaní,“ opísal metódu vedúci oddelenia metódy pachovej identifikácie Ján Varga.

Počítačom zhromaždené a vyhodnotené výsledky tak jednoznačne preukážu hodnovernosť označenia pachovej stopy služobným psom.

Z celosvetového hľadiska ide o prvé použitie elektroencefa­lografie (EEG) v metóde pachovej identifikácie.

Podľa zverejnených policajných informácií bolo doteraz vykonaných 2 267 pachových identifikácií, pri ktorých bolo vďaka psom zadržaných 713 páchateľov.

Zdroj: minv.sk

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pes #technológia #policajný pes