Špeciálny USB kľúč sľubuje ochranu pred 5G žiarením. Ide o podvod

USB kľúč za bezmála 300 eur má vďaka špeciálnej holografickej nanovrstve chrániť pred 5G žiarením. V skutočnosti ide len o jeden z mnohých podvodov.

31.05.2020 21:00
5GBioSheild, 5G Foto:
Špeciálne zariadenie sľubuje ochranu pred rôznymi typmi žiarenia.
debata (2)

Ľudí, ktorí veria, že 5G siete môžu mať negatívny vplyv na ich zdravie či dokonca na šírenie koronavírusu, je stále mnoho. Podvodníci sa toho chopili a využili ich dôverčivosť. Predávajú napríklad “magické” USB kľúče s holografickou nano vrstvou a katalyzátorom, ktoré majú zbrániť škodlivému žiareniu, elektrickému smogu a biologickému znečisteniu. Napríklad firma 5GBioShield predáva prvé zariadenie, ktoré ako prvé na trhu poskytuje údajne širokospektrálnu ochranu. “USB kľúč poskytuje ochranu pre váš domov a rodinu vďaka holografickému nanovrstvovému katalyzátoru, ktorý môžete nosiť alebo ho umiestniť vedľa smartfónu či iného zariadenia, ktoré produkuje žiarenie,” uvádza sa na stránke výrobcu, ktorý kľúč predáva za bezmála 300 eur.

Zariadenie je údajne možné použiť na “harmonizáciu škodlivých účinkov nevyváženého elektrického žiarenia. Prevádzkový priemer nanovrstvy je 8 alebo 40 metrov.” V popise produktu sa ďalej spomínajú pojmy ako “analýza rušivých frekvencií, kvantová oscilácia, obnovenie koherencie geometrie atómov”. Všetky tieto vynálezy majú chrániť pred žiarením z notebookov, smartfónov, Wi-Fi smerovačov či tabletov. Samozrejme, je to výmysel a pred žiadnym žiarením USB kľúč s prilepeným dekoračným sklom nechráni a ani chrániť nemôže.

USB kľúč si objednali odborníci na testovanie bezpečnostných zariadení z firmy PenTestPartners a podrobili ho vlastnému skúmaniu. “Nie sme síce odborníci na 5G, ani zdravotníci, no USB kľúčom rozumieme. Objednali sme si preto hneď tri tieto zariadenia,” píšu na svojom webe. Po rozbalení USB kľúč pripojili do počítača zistili, že sa na jeho 128 MB úložisku nachádza len 25 stranový dokument popisujúci, ako má zariadenie fungovať. Po rozobraní USB kľúča ďalej zistili, že obsahuje len obyčajné komponenty, ako aj všetky bežné kľúče na trhu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #5G #Žiarenie #5G internet