5G siete nie sú strašiak. Nenaleťte fámam a konšpiráciám

O 5G sieťach už začali otvorenejšie rozprávať aj slovenskí mobilní operátori, ktorí sú rozhodnutí nasledovať celosvetový trend v ich budovaní. Na Slovensku sa však prvých komerčných 5G sietí dočkáme najskôr od tri roky. Na ich bezpečnosť a možnosti sme sa spýtali hneď niekoľkých odborníkov.

20.06.2020 17:12
debata (21)

Hovoriť o budúcnosti mobilných sietí bez toho, aby na pomoc bola prizvaná 5G technológia, nemá žiaden zmysel. Napokon 5G je takisto len evolučným krokom, rovnako ako bolo 3G a neskôr aj 4G. Paradoxom pritom je, že kým na 3G a 4G verejnosť netrpezlivo čakala, z 5G sa stal strašiak. Množiace sa konšpirácie vychádzajúce z poloprávd a informácií vytrhnutých z kontextu spôsobili, že čoraz viac ľudí 5G odmieta. Masívne antikampane, agresívne protesty a šíriace sa hoaxy na internete ukľudniť situáciu vôbec nepomáhajú. Z diskusií o zavádzaní 5G sa vytratila konštruktívna kritika. Ľudia majú väčšiu tendenciu uveriť napríklad tomu, že 5G spôsobuje rakovinu, šíri koronavírus, je zodpovedné za úhyn včelstva alebo dokonca, že je nástrojom v rukách mocných na ovládanie bežných ľudí.

Počas pandémie koronavírusu pritom mnohí mohli na vlastnej koži zistiť, aké sú technologické limity súčasných mobilných sietí. Byť neustále pripojený na internete dnes už ľudia vnímajú ako samozrejmosť, rovnako tak aj skutočnosť, že mobilná sieť musí byť nielen všade dostupná, ale aj rýchla. Aj slovenskí mobilní operátori museli zápasiť s nastavením sietí tak, aby dokázali obslúžiť všetkých a bez výraznejších obmedzení. A práve to bude čoraz náročnejšie.

Návyky ľudí sa menia a 4G už nepostačí

Kým napríklad v minulosti priemerný Slovák spotreboval len pár megabajtov mobilných dát mesačne, dnes sa počítajú na stovky, ak nie tisíce. Viac multimediálneho obsahu, ale aj príchod virtuálnej reality, potreby streamovania videí vo vysokom rozlíšení či zdieľania fotiek a videí, tieto nároky len zosilňujú. Prechod na 5G tak je len logickým vyústením súčasnej situácie, ktorá vedie k vyššej spotrebe dát, ale aj pripájaniu inteligentných výrobkov na internet.

V Monaku už 5G sieť funguje druhý rok. Foto: Tomáš Švec
Monaco Telecom, 5G, Huawei Mate 20 X V Monaku už 5G sieť funguje druhý rok.

V súvislosti s 5G sa hovorí aj o využívaní sietí v priemysle, kritickej infraštruktúre či v silových a bezpečnostných zložkách. Ak majú fabriky vyrábať rýchlo a stroje majú medzi sebou komunikovať, 5G s nízkou odozvou sa zdá byť nevyhnutnosťou. Dnes už niekoľko výrobných firiem využíva vlastnú privátnu sieť, no označeniu 5G sa zámerne vyhýbajú. Ako v rozhovore uviedol technologický šéf, Matúš Turcsány, z Ericssonu, technológia má potenciál napríklad aj pri riadení dopravy a bezpečnosti na cestách, ale aj v spomínanom priemysle či v zdravotníctve. V porovnaní so 4G môže podľa neho v prospech 5G hrať vysoká spoľahlivosť a dostupnosť a veľmi nízka odozva.

Stredoeurópsky šéf bezpečnosti Huawei, Rafal Jaczynski, pre Pravdu potvrdil, že hlavným ťahúňom v zavádzaní 5G bude priemysel a pokročilé technológie, pre ktoré je kľúčová spoľahlivosť a nízka odozva. Vysoká rýchlosť, ktorá je vždy len teoretická, pri takýchto aplikáciách nie je podľa R. Jaczynskeho až tak dôležitá. Huawei je jednou zo štyroch firiem, ktoré sú v Európe dodávateľmi technologických riešení pre 5G siete. Okrem Huawei do štvorky patrí aj Nokia, ZTE a Ericsson.

R. Jaczynski si tiež myslí, že 5G má potenciál byť natoľko spoľahlivou technológiou, že by mohla byť využívaná aj políciou či záchranármi bez toho, aby musela fungovať na nejakej oddelenej privátnej vrstve. Pochopiteľne, dôležité je zabezpečenie siete, no to prebieha už na inej úrovni.

Prečo sa o slovenských 5G sieťach tak málo hovorí?

Je to najmä preto, lebo ich výstavba a detailné plánovanie sa až na výnimky ešte ani nezačali. Takouto výnimkou je testovacia prevádzka 5G siete v Banskej Bystrici. Mimochodom podobne to bolo aj pri 4G, ktorá tiež pilotovala v jednej testovacej lokalite. Aby operátori mohli 5G siete začať budovať, musia im byť pridelené špecifické frekvencie. Tieto frekvencie by sa mali onedlho dražiť a operátori budú medzi sebou súperiť prihadzovaním. Karty ešte stále nie sú rozdané.

Je možné, že o niektoré špecifické frekvencie, budú mať záujem len väčší operátori, o iné zas menší. Dražba však zúčastnených operátorov zaviaže, aby 5G sieťami v špecifickej frekvencii pokryli veľkú časť najhustejšie obývaných častí Slovenska. Po vydražení frekvencie na to budú mať čas do roku 2025. Prakticky najneskôr do piatich rokov budú na Slovensku 5G siete aj komerčne dostupné. Niektorí operátori sú už dnes vybavení zariadeniami, ktoré dokážu v prípade potreby softvérovo prepnúť na 5G.

Sú s 5G spojené zdravotné riziká?

Pokiaľ ide o technickú stránku veci, 5G siete nie sú výrazne odlišné od 4G sietí. Fungujú len na určitých frekvenciách, z ktorých viaceré boli využívané aj v minulosti, hoci na iné účely (napríklad televízne vysielanie). Ani čo sa týka vyžarovania, nie sú o nič horšie, než mobil priložený pri uchu. Podľa šéfa slovenského Ericssonu, Zsolta Komzsíka, aj obyčajná mikrovlnka má násobne vyššie neionizujúce žiarenie než 4G či 5G siete. V prípade mikrovlnky však ide o tepelné žiarenie, aj keď môže fungovať na rovnakej frekvencii ako mobil. Navyše ako dodáva M. Turcsány, existuje veľké množstvo štúdií skúmajúcich vplyv rádiových vĺn na zdravie ľudí. Podľa nich boli nastavené štandardy tak, aby s prevádzkou mobilných sietí, vrátane 5G, neboli spojené žiadne zdravotné riziká tak pre ľudí, ako aj živočíchy.

Technológia musí automaticky spĺňať mnohé z prísnych štandardov a platí, že k horným schváleným limitom (napríklad vyžarovania a výkonu) sa mnohokrát ani len nepriblíži. Nad prevádzkou tiež majú dohľady aj viaceré štátne orgány a aj samotné komponenty a vysielače musia spĺňať medzinárodné štandardy. Bez nich ich operátor použiť nemôže. To isté platí aj pri husto osídlených miestach alebo štadiónoch a námestiach pokrytých 5G. Vyžarovanie ani v takých prípadoch nie je silnejšie, len funguje na úplne inej frekvencii. Podľa R. Jaczynskeho je preto otázkou, akú stratégiu pri pokrývaní 5G sieťou operátori zvolia. Z. Komzsík z Ericssonu je napríklad presvedčený, že prednosť dostanú husto obývané oblasti a najväčšie mestá v krajine. Nemá podľa neho význam budovať od začiatku 5G celoplošne a už vôbec nie pokrývať ním miesta, kde sú ľudia roztrúsení na veľkom území.

Bude 5G znamenať vypnutie 4G a 3G? Čo nahradí 5G?

V skratke – nie. Podľa M. Turcsányho budú siete naďalej koexistovať a nie je dôvod, aby 5G nahradilo 4G či staršie technológie. Jedna vec je podľa neho dostupnosť zariadení a druhá pokrytie. Ani za príkladmi netreba chodiť ďaleko. 4G sieť je na Slovensku dostupná už 6 rokov, no stále veľká časť zariadení v mobilných sieťach 4G ani len nepodporuje. Podobne je to aj s 2G sieťami. Niektoré krajiny ich síce vypli, no na Slovensku to ešte nejakú dobu nebude možné.

R. Jaczynski je presvedčený, že 5G nie je definitíva. Vývoj bude pokračovať a už dnes sa začína hovoriť o 6G. Rozdiel však nebude tak zásadný ako pri prechode zo 4G na 5G alebo z 2G na 3G. Prechod na 6G tiež nebude masívny a táto sieť bude slúžiť skôr na špecifické využitie.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #4G #5G #5G sieť #5G internet