Elon Musk: Autá bez vodiča budú realitou už do konca roka 2020

Podľa zakladateľa spoločnosti Tesla sú autonómne vozidlá veľmi blízko. Plne autonómnym režimom ich bude firma vedieť vybaviť do konca roka.

11.07.2020 18:29
Tesla Y - 2020 Foto:
Tesla Y - 2020
debata (4)

Plne autonómne vozidlá bez vodiča sú novou métou v automobilovom priemysle. Najviac sa k nej doposiaľ priblížila Tesla, ktorá vo svojich vozidlách ponúka aj asistovaný autonómny režim. Kvôli bezpečnosti a aj viacerým incidentom ho však nemôže ponúkať ako predvolený jazdný režim. Podľa zakladateľa firmy, Elona Muska, sa však doba, keď budú môcť autá jazdiť aj bez zásahu vodiča, nezadržateľne blíži. Takzvaná piata úroveň autonómie, pri ktorej už autá dokážu jazdiť sami, je vraj „veľmi blízko“. V súčasnosti pritom autopilot v elektromobiloch Tesla je len na úrovni dva, čo znamená, že vodič musí byť schopný kedykoľvek zasiahnuť a prevziať kontrolu nad vozidlom. Aktualizácia softvéru by však podľa Muska mohla aktivovať aj piatu úroveň, pri ktorej nebude potrebné do vozidla inštalovať žiaden prídavný hardvér.

Vo videu, v ktorom sa Musk prihovoril účastníkom konferencie World Artificial Intelligence Conference v Šanghaji, uviedol, že je presvedčený, že piata úroveň, alebo inak aj úplná autonómia, bude dostupná veľmi skoro. „Cítim, že sme veľmi blízko. Som si istý, že budeme disponovať základnou funkcionalitou pre piatu úroveň autonómia do konca tohto roka. Žiadne významné výzvy pred nami nie sú, len viaceré drobné problémy. Potom je tu výzva vyriešiť všetky tieto problémy a spojiť celý systém,“ uviedol vo videu.

Nie všetci sú však o reálnosti takýchto smelých plánov aj presvedčení. Ako pre BBC uviedol analytik Tim Urquhart z IHS Markit, autonómna jazda je svätým grálom celého priemyslu. „Je to typické odvážne tvrdenie pána Muska. Aj keď by Tesla dokázala túto technológiu spoľahlivo presadiť, regulačné orgány sú pri vpúšťaní takýchto vozidiel na cesty oveľa pomalšie a opatrnejšie,“ uviedol T. Urquhart.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #autonómne autá #autonómne vozidlá #autá bez vodiča