SHMÚ spustil nový systém, ktorý má priniesť lepšie predpovede počasia

Systém, ktorý lepšie reaguje na zmeny v atmosfére, vyvinul a do prevádzky uviedol zamestnanec ústavu Martin Belluš.

24.07.2020 16:13
debata (25)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) spustil nový systém A-LEAF, ktorý by mal umožniť lepšie predpovedanie počasia. SHMÚ to uviedol na svojom profile na sociálnej sieti. Nový systém predpovedania počasia by mal lepšie simulovať možný vývoj počasia a reagovať na atmosferické zmeny. Celý systém vyvinul a do prevádzky uviedol zamestnanec SHMÚ Martin Belluš.

„Aj keď sa atmosféra a javy v nej riadia fyzikálnymi zákonmi, ktoré sa SHMÚ snaží naprogramovať do svojich predpovedných modelov, je bežné, že sa atmosféra dostane do nestabilného stavu, kde je výpočet jej vývoja veľmi citlivý,“ povedal Martin Benko, generálny riaditeľ SHMÚ vo videu, v ktorom vysvetľuje fungovanie systému. Nový systém A-LEAF má podľa neho schopnosť vhodne pozmeniť počiatočné atmosferické podmienky a následne vypracovať 16 rôznych možností vývoja počasia. Zo 16 rôznych modelov možného vývoja počasia nakoniec systém urobí priemer, ktorý bude na základe väčšieho množstva dostupných dát lepšie odrážať možný vývoj počasia.

„Celý vývoj sa realizoval v rámci regionálnej spolupráce pre numerické modelovanie počasia na ohraničenej oblasti v strednej Európe, kde úzko spolupracujeme s ďalšími siedmimi krajinami, pričom samotný systém počítame v Európskom centre pre strednodobé predpovede počasia,“ dodal Benko.

Systém predpovedí A-LEAF bude môcť využívať aj verejnosť, ktorá ho nájde na internetovej stránke ústavu v sekcii „Meteorológia“. Systém modeluje vývoj počasia nielen z hľadiska teplôt, ale aj veternosti, množstva napadnutých zrážok či oblačnosti.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #atmosféra