Samsung predstavil supervýkonný powerphone - Note 20

Samsung predstavil nový Note 20 v dvoch verziách, ale aj tablet Galaxy Tab S7, slúchadlá Galaxy Buds Live a smart hodinky Galaxy Watch 3. Tie koncom roku budú aj v titánovom prevedení.

05.08.2020 20:19
note Foto:
debata

Note 20 predstavili v dvoch variantoch, no delenie nie je celkom také, na aké sme boli zvyknutí pri jeho predchodcovi s označením 10. Po novom totiž prichádza Note 20 a Note 20 Ultra. Nebudeme sa pri prvom predstavení detailne venovať technickej špecifikácii, pozrime sa na to zaujímavejšie – ako a čím sa obe novinky odlišujú od svojich predchodcov.

Pri Note 20 nájdete rovnú obrazovku, tak aby ste mohli dotykové pero využívať na celom displeji. Druhý model s prívlastkom Ultra má displej zaoblený. Zásadný rozdiel je nielen v uhlopriečke (6,7 a 6,9 palca), ale najmä v kamerách. Hlavná v modeli Ultra má rozlíšenie 108 Mpix, v Note 20 je to 12 Mpix.

Profesionálny nástroj

Note je určený najmä na prácu. Jeho výhodou je citlivé dotykové pero, ktoré má oproti predchodcovi až o 40 percent lepšiu odozvu, v prípade modelu Ultra až o 80 percent. V rečí čísiel to značí 46 milisekúnd oproti aktuálnym 9 milisekundám. Reakcie sa tak približujú tomu, ako by ste písali s klasickým perom.

Z hľadiska ovládania pribudli niektoré nové gestá, ktoré uľahčujú prácu. Máte napríklad k dispozícii gesto pre inteligentný výber a kopírovanie objektov, pre screenshot a podobne. Priamo do screenshotov možno rovno aj písať. A keď sme pri písaní – zdokonalili sa aj Samsung Notes, teda poznámky. Najnovšie ich priamo viete synchronizovať aj s počítačmi s Windowsom.

Praktickou pomôckou sú zvukové záložky. Napríklad si budete nahrávať audiozáznam z prednášky a pri niektorých častiach si k nemu urobíte poznámky dotykovým perom. Následne, ak kliknete na takúto poznámku, audiozáznam sa pustí priamo z miesta, v ktorom ste si ju pôvodne spravili, nič netreba hľadať alebo pretáčať.

Samsung predstavil aj nový tablet. Má označenie... Foto: samsung
samsung Samsung predstavil aj nový tablet. Má označenie Tab S7 a S7 Plus – menší ma 11-, väčší 12,4– palcovú uhlopriečku.

Ďalšou vecou, ktorá vám uľahčí prácu je fakt, že priamo v Samsung Notes už možno nielen otvárať, ale aj editovať PDF súbory. Pri písaných poznámkach navyše umelá inteligencia jedným kliknutím aj vyhladí sklon písma, tak, aby vyzerali úhľadne. Taktiež bude možné poznámky synchronizovať s Outlookom alebo OneNote.

Spolupráca s Microsoftom sa prehĺbila, čo značí jednoduchšie ovládanie prepojeného smartfónu cez počítač. Súbory z neho napríklad možno kopírovať jednoducho, pomocou drag and drop, navyše päť androidových aplikácii možno ovládať priamo cez systém Windows.

Dôležité je, že pri predobjednávke sa budete môcť rozhodnúť medzi „hráčskym balíkom“ a „audio balíkom“. V prvom bude napr. 3-mesačný Game Pass, čiže možnosť prístupu k vyše 100 hrám, ktoré sú aj na Xboxe. Jeho súčasťou je aj bezdrôtový ovládač Moga, certifikovaný Microsoftom pre najnižšiu latenciu a odozvu a taktiež bezdrôtová napájačka. Audio balík reprezentujú slúchadlá Buds Live.

Note 20 možno cez aplikáciu Samsung DeX pripojiť bez kábla k televízoru alebo monitoru – stačí, ak túto funkciu podporuje. Pri videu už aj pri kvalite 8K možno nahrávať v pomere 21:9, teda v klasickom kinoformáte. Pri nahrávaní je cez virtuálny posuvník plynulejší prechod pri zoomovaní. Pri audiu pre zmenu možno využívať ako externý zdroj aj slúchadlá, takže ak napríklad nahrávate video na YouTube v rušnejšom prostredí a zvolíte ako zdroj zvuku slúchadlá, do nahrávky sa vo výrazne menšej miere prenesú okolité hluky. Pri Note 20 Ultra je využité laserové ostrenie, ktoré je rýchlejšie a presnejšie.

Digitálny kľúč

Pribudlo aj ultrabezpečné šifrovanie a digitálny kľúč – takže správca budovy vám bude vedieť nahrať prístupovú kartu priamo do Note 20. Samozrejmosťou je podpora 120 Hz, frekvencia sa prispôsobuje obrazu, ktorý máte pustený. Pri čítaní budete využívať 24 Hz a šetríte batériu, pri hre vám pobeží plných 120 Hz. Praktickou vymoženosťou je podpora 25-wattového nabíjania.

Note 20 prichádza vo verziách 4G a 5G, Ultra len 5G, nechýba podpora wi-fi 6. Pamäť je 256 GB, pri verziii Ultra voliteľná 512 GB. Do 20. augusta bežia predobjednávky, deň na to začne predaj. Note 20 má doporučenú cenu 949 alebo 1049 eur pri 5G, Ultra bude stáť 1299 eur (256 GB verzia), 1399 dáte za 512 GB verziu.

Foto: samsung
Galaxy Watch3

Pre doplnenie portfólia Samsung zároveň predstavil aj nový tablet, hodinky a slúchadlá. Všetky veci bude môcť zladiť v jednej farbe. Tablet má označenie Tab S7 a S7 Plus – menší ma 11-, väčší 12,4– palcovú uhlopriečku. Pero je priamo v balení, odozvu má taktiež 9 milisekúnd. Veľmi jednoduché je delenie obrazovky pri multitaskingu. Stačí aplikácie podržať a presunúť na obrazovku, tá sa automaticky rozdelí – maximálne na tri časti. V príslušenstve je aj úplne nová klávesnica, obsahujúca všetky klávesy, na aké ste zvyknutí napríklad z notebookov. Možné je aj zrkadlenie z notebooku a jednoduché párovanie zariadení v rámci inteligentnej domácnosti. Taktiež viete hovory a správy preniesť cez Samsung do tabletu alebo hodiniek. Batérie majú kapacitu 8000 alebo 10000 miliampérov – v závislosti od uhlopriečky a podporujú 45-wattové nabíjanie. Odomykanie odtlačkom prstu je pri S7 v bočnom tlačidle, pri „Plusku“ v obrazovke. Predaj bude zahájený 21, augusta, tablet GalaxyTab S7 wi-fi má odporúčanú cenu 699 eur, LTE verzia bude stáť o stovku viac, S7 Plus wi-fi vyjde 899 eur, 5G verzia 1099 eur.

Nové slúchadlá a smart hodinky

Novinkou sú aj slúchadlá Galaxy Buds Live. Tie sú oproti predošlému modelu menšie, skladnejšie, ale najmä majú aktívne rušenie. Dokážu napríklad vonku odrušiť nižšie tóny a vyššie zvýrazniť – takže napríklad počujete kolegov, ale nepočujete hluk z cesty. Ich cena by mala byť 189 eur.

Foto: samsung
Galaxy Buds 1

Hodinky Galax Watch 3 sú oproti predchodcom taktiež menšie a ľahšie. Po novom majú priemer 41 mm a 45 mm, displej má 1,2, resp. 1,4 palca. Interná pamäť je 8 GB, majú kvalitnejší remienok, dve tlačidlá na ovládanie – a majú nové senzory, vďaka ktorým si odmeriate EKG, okysličenie krvi a aj tlak. Pri ňom je potrebná kalibrácia klasickým tlakomerom aspoň raz za mesiac, na úvod je potrebná dvakrát. Funguje na princípe presvecovania kože a podľa prietoku krvi určí tlak.

Bonusom bude titánová verzia, ktorá príde na trh na jeseň. Pokiaľ ide o cenu, tak 41-ky by sa mali predávať za 429 eur, 45-ky za 459 eur, LTE verzia bude stáť 509 eur (dostupná len v Orange) a titánová 649 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #tablet #telefón #technológia