Smartfóny dokážu sami zistiť, či ste priveľa pili

Americkí vedci využili senzory v smartfónoch na zistenie, či ich užívatelia požili priveľa alkoholu. Analyzovali ich pohyby počas chôdze a zvýšený alkohol v krvi dokázali zistiť s 90-percentnou presnosťou.

19.08.2020 22:10
alkohol, auto, poistenie, nehoda Foto:
alkohol, auto, poistenie, nehoda
debata

Smartfóny je už možné využiť na čokoľvek. S množstvom senzorov, ktorými sú vybavené, dokážu zachytávať nie len pohyb, ale napríklad aj kvalitu ovzdušia. Americkí vedci pre ne našli ďalšie využitie. Pomocou zabudovaných senzorov dokázali s 90-percentnou úspešnosťou zistiť, či užívateľ požil priveľa alkoholu. Stačí, ak s mobilom v ruke alebo vo vrecku urobí len 10 krokov. Vedci z Univerzity v Pittsburgu dúfajú, že by ich nový vynález mohol pomôcť varovať intoxikovaných ľudí, aby nesadli za volant. „Disponujeme veľmi účinnými senzormi, ktoré nosíme stále o sebou. Musíme sa naučiť, ako ich použiť, aby dokázali slúžiť verejnému zdravotníctvu,“ uviedol člen výskumného tímu Brian Suffoletto.

Do štúdie sa zapojilo 22 účastníkov vo veku 21 až 43 rokov, ktorí každú hodinu vypili pohár vodky s citrónovým džúsom. Alkohol pili dovtedy, kým nedosiahli úroveň 80 miligramov alkoholu na 100 mililitrov krvi. To je úroveň, ktorú polícia v Spojených štátoch klasifikuje, ako prekročenie povoleného množstva alkoholu v krvi. So smartfónom pripevneným na chrbte mali účastníci výskumu každé dve hodiny prejsť 10 krokov po rovnej čiare, otočiť sa a 10 krokov kráčať späť. Až v 90 percentách prípadov boli vedci schopní identifikovať tých, ktorých alkohol v krvi prekročil povolenú hodnotu. Keďže štúdia prebehla len na malej vzorke je potrebné ju ďalej verifikovať v rámci kontrolovanej štúdie na väčšej vzorke ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #alkohol #senzory