Mikročipy v mozgu vytvoria superčloveka. Elon Musk ukázal, ako môžu fungovať

Špeciálne zariadenie má vykonať rez a následne implantovať čip s elektródami priamo do mozgu. Čip pomôže ľuďom archivovať a opätovne vyvolávať spomienky, či dokonca prenášať z osoby na osobu.

30.08.2020 07:55
mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata (68)

Jednou z najviac futuristických inovácií tohto roka je dozaista mikročip, ktorý plánuje firma Neuralink implantovať priamo do mozgu. Za touto ideou stojí známy vizionár a zakladateľ Tesly, PayPal a SpaceX, Elon Musk. Musk je známy svojimi excentrickými nápadmi, ktoré ale ako jeden z mála dokáže dotiahnuť aspoň do fázy funkčných prototypov. Príkladom sú elektromobily Tesla či komerčné lety do vesmíru, ku ktorým sa Musk s firmou SpaceX približuje. Najnovší projekt firmy Neuralink je len čerešničkou na torte. Musk počas piatkovej prezentácie (28. augusta 2020) predstavil funkčný prototyp zariadenia, ktoré je možné vložiť do mozgu človeka a zlepšiť tak niektoré jeho schopnosti, či dokonca z neho urobiť superčloveka. Mikročip už firma stihla úspešne vyskúšať na ošípaných.

Čip vložený cez dieru v lebke priamo do mozgu

Demonštrácia vkladania čipu do tela vyzerala strašidelne. Zariadenie najprv do lebky vyvŕta dieru veľkosti dvojeurovej mince, následne pod lebečnú kosť umiestni mikročip s elektródami pripojenými priamo do mozgu a vyvŕtaný otvor uzavrie, aby sa mohla lebka opätovne zrásť. Celú operáciu má vykonať jediný prístroj. “Je to ako hodinky Fitbit s malými drôtikmi vo vašej hlave,” uviedol kontroverzný americký miliardár.

Pomocou malého rezu do lebky sa do mozgu vloži... Foto: Neuralink
Neuralink, mikročip, implantát Pomocou malého rezu do lebky sa do mozgu vloži mikročip s elektródami.

Podobný postup firma vyskúšala na ošípanej s menom Gertrúda. Vedci zvieraťu do mozgu implantovali mikročip, ktorý bol následne pripojený ku koncovému zariadeniu. Čip následne zaznamenával detailnú mozgovú aktivitu. Napriek tomu, že od reálneho využitia a implantovania čipu do tela ľudí Muska delí ešte veľmi veľa rokov, na prezentácii sa pochválil, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v júli schválil testovanie zariadenia.

Mikročip komunikuje s mozgom pomocou 1024 miniatúrnych elektród, ktoré sú umiestnené vo vrchnej časti mozgu. Informácie sa následne cez Bluetooth prenášajú do externého zariadenia. Keďže prenos cez Bluetooth ale nie je ideálnym riešením, firma hľadá alternatívne rádiové technológie, ktoré by dokázali prenášať viac dát a s minimálnym rušením. Jedným z krátkodobých cieľov Neuralinku je vytvoriť funkčné zariadenie, ktoré by mohlo pomáhať ľuďom s poranením miechy alebo vrodenými chybami. “Ak dokážete (pomocou čipu) zistiť, čo postihnutí ľudia chcú robiť so svojimi nepohyblivými končatinami, môžete pomocou druhého implantátu v mieste poškodenia miechy, vytvárať nové nervové impulzy. Som presvedčený, že z dlhodobého hľadiska bude takto možné niektorým ľuďom vrátiť mobilitu,” neskrýval nadšenie Musk.

Prepojenie mikročipu s koncovým mimotelovým... Foto: Neuralink
Neuralink, mikročip, implantát Prepojenie mikročipu s koncovým mimotelovým zariadením.

Bližšie k superčloveku alebo telepatii?

Nebol by to Elon Musk, ak so svojimi úvahami o využití mikročipov nezašiel ešte ďalej. Na prezentácii spomenul aj takzvanú koncepčnú telepatiu, pri ktorej by dvaja ľudia dokázali komunikovať tak, že namiesto písania a rozprávania by komunikovali len myšlienkami. Inou líniou je vytvorenie systému na ukladanie a opätovné prehrávanie spomienok. “Budete môcť uložiť svoje spomienky do archívu a neskôr ich obnoviť. Prípadne si ich budete môcť aj priamo stiahnuť do nového tela alebo vložiť do robota humanoida. Postupom času budeme môcť ľuďom ponúknuť aj super zrak,” doplnil Musk.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #mikročip #Elon Musk #humanoid #superčlovek