Alphabet bude pomocou robotov monitorovať poľnohospodárske rastliny

Spoločnosť Alphabet, pod ktorú patrí aj Google, predstavila prototyp robota, ktorý skenuje každú rastlinu v poli a napomáha poľnohospodárom zvyšovať úrodnosť.

17.10.2020 08:19
mineral, alphabet Foto:
Roboty monitorujú aktuálny stav hospodárskych plodín.
debata

Namiesto ľudí, ktorí by pravidelne kontrolovali, či plodiny nie sú napadnuté škodcami, spoločnosť Alphabet používa netradičné roboty. Kvalitu ale aj množstvo poľnohospodárskych plodín kontroluje pomocou špeciálneho vozidla so senzormi, svetlami a kamerami, ktoré zbiera detailné dáta z terénu a posiela ich na analýzu. Cieľom je vytvoriť novú technológiu, ktorá má ambíciu zmeniť spôsob pestovania plodín. “Predstavte si, že každá jedna rastlina by bola monitorovaná a dostala by takú starostlivosť, akú potrebuje. Čo, ak by sme dokázali detailne analyzovať genetické a environmentálne faktory u jednotlivých plodín?,” pýta šéf projektu Mineral, Elliott Grant.

Cieľom projektu, ktorý funguje pod hlavičkou experimentálnej divízie Alphabet X, je poskytnúť poľnohospodárom maximám informácií k tomu, aby dokázali plodiny ošetriť, včas zavlažiť, pohnojiť a napokon aj pozbierať. Mnoho poľnohospodárov pritom už dnes disponuje informáciami zo senzorov sledujúcich závlahu. Tieto dáta ale podľa Alphabet nemusia stačiť. Robotické vozidlo by sledovalo, ako plodiny rastú, zbieralo by tiež dáta o výške rastlín, veľkosti listov a plodín.

Zozbierané dáta by boli následne zaslané do dátového centra, kde by sa ich zhostila umelá inteligencia. Pomocou strojového učenia je možné odhaliť rôzne znaky typické pre konkrétnu rastlinu v prostredí, v ktorom rastie a poskytnúť farmárom hodnotné dáta. Tí môžu následne zasiahnuť, akonáhle zistia, že rastlinám chýba vlaha alebo ich napadli škodcovia. Aplikovanie postrekov tak môže byť len lokálne, čo farmárom ušetrí nemalé peniaze.

Alphabet nie je jedinou firmou, ktorá chce detailne skúmať, ako rastliny rastú a aké sú ich aktuálne potreby. Pokročilú monitorovaciu technológiu už niekoľko rokov vyvíja aj izraelská firma Taranis. Namiesto robotizovaných vozidiel sleduje ako sa rastlinám darí pomocou dronov. Drony sú vybavené kamerami, z ktorých fotografie sú následne analyzované a strojovo spracovávané. V priebehu niekoľkých hodín farmár získa detailný prehľad o rastlinách a úrode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Alphabet #Taranis #Mineral Project #pestovanie rastlín