Rozvoj slovenského priemyslu naštartujú 5G technológie

Pokrok v priemysle vyžaduje 5G technológie, vďaka ktorým sa výrobné podniky premenia na takzvané "chytré továrne". Pomocou 5G bude možné prepojiť tisícky prístrojov v jednej hale.

27.10.2020 08:00
auto, Škoda, výrobná linka, automobil, Škoda Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Štvrtá priemyselná revolúcia, inak označovaná aj ako Priemysel 4.0, sa už začala. V čom sa od predošlých revolúcií líši? Na rozdiel od bežnej automatizácie strojov mení aj spôsoby, akými sú produkty vyrábané. Do procesu vstupujú inteligentné technológie a oveľa viac priestoru dostáva aj digitalizácia a automatizácia. Množstvo dát, ktoré boli počas výroby vytvárané, doposiaľ neboli spracovávané vôbec alebo len v obmedzenej miere. Práve vďaka senzorom, ale napríklad aj strojovému učeniu, sú tieto dáta využité a napomáhajú pri zefektívňovaní výroby.

5G ako srdce priemyselnej revolúcie 4.0

Jednou z čŕt Priemyslu 4.0 je aj využívanie väčšieho spektra dodávateľov a ich vzájomného prepojenia. Znamená to napríklad, že pri výrobe neposkytuje technológie len jeden z nich, ale hneď viacerí. Takýto postup šetrí náklady a pri správnej integrácii môže paradoxne zvýšiť bezpečnosť použitých riešení. To, čo niektorí dodávateľ nemá na 100 percent zvládnuté, môže vykryť iný dodávateľ, a zároveň je možné podiel dodávateľov flexibilne škálovať. „Pokrok nielen v oblasti IKT služieb, ale tiež v priemysle, potrebuje 5G technológie. 5G technológie sú častokrát označované za srdce priemyselnej revolúcie 4.0,“ uviedol pre Pravda.sk odborník na 5G siete, profesor Peter Brída z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity.

Na prvý pohľad to možno nie je zrejmé, ale priemyselná revolúcia už zasiahla aj Slovensko, ktoré mnohí neprávom označujú za výrobnú halu Európy. Na druhej strane, slovenský priemysel pri výrobe stále využíva postupy, ktoré boli typické skôr pre predošlú dekádu. Krajinu tak priamo ohrozuje automatizácia, či presúvanie výroby do zahraničia. Kľúčové je sústrediť sa na využitie najmodernejších technológií, ich integrovanie do výroby, ako aj preškolenie zamestnancov na úplne nové typy pozícií, ktoré automatizácia so sebou prináša. „5G, v kombinácií s internetom vecí IoT, pomôže zvýšiť efektivitu a flexibilitu producentov, ktorí budú môcť zmeniť svoje podniky na tzv. smart factories. Toto všetko bude možné len vďaka kvalite služieb poskytovanými 5G sieťami,“ dodal prof. Brída. Technológie by mali hrať na Slovensku prím a ako krajina by sme do nich mali aj investovať. Súčasná technologická a komunikačná infraštruktúra síce postačuje aktuálnym potrebám, v horizonte najbližších rokov ale stačiť nebude.

5G navzájom prepojí tisícky prístrojov v jednej hale

Pri automatizácii výroby a zapájania množstva senzorov sú potrebné nie len vyššie rýchlosti dátových prenosov, ale aj nízka latencia. To je možné dosiahnuť či už využitím optických pripojení alebo oveľa flexibilnejších 5G riešení. Dáta sa cez 5G presúvajú rýchlo a s minimálnou odozvou a za ideálnych okolností aj v maximálne zabezpečenom a kontrolovanom prostredí. „V súčasnosti mnoho podnikov, na hodnotenie kvality výrobného procesu, využíva dáta za podpory internetu vecí (skr. IoT). Existuje predpoklad, že aj Slovenské firmy v oblasti automobilového priemyslu budú implementovať dané technológie,“ myslí si prof. Brída a dodáva, že 5G technológie budú zohrávať kľúčovú úlohu napríklad aj v logistike. „Stroje a iné zariadenia budú môcť byť v areáli firmy alebo v priestoroch výrobnej haly rozmiestnené bez ohľadu na to, či je k nim jednoduché dotiahnuť komunikačné káble. Veľmi nízke oneskorenie siete dovoľuje pripojiť aj také zariadenia, ktoré musia na povely, či vzniknuté situácie reagovať okamžite. Vďaka prenosovej kapacite 5G sietí bude môcť byť prepojených tisícky prístrojov v jedinej hale a zefektívni sa chod celej linky,“ doplnil.

Za bezpečnosť siete by mali byť zodpovední operátori, nie štát

Trendom v krajinách Európskej únie je vydať sa cestou využívania minima sieťových dodávateľov. Naopak, viaceré ázijské krajiny preferujú viacero dodávateľov. Napríklad Singapur telekomunikačným firmám odporúča, aby využívali rôznorodých dodávateľov s cieľom zmierniť riziká závislosti na jedinom dodávateľovi. Miestny štátny orgán IMDA napríklad uviedol, že “operátori by sa mali uistiť, že spoľahlivosť a výkon zakúpených technológií od dodávateľov spĺňa ich obchodné a prevádzkové priority a vyhovuje regulačným požiadavkám vrátane tých, ktoré sa týkajú kvality služieb, odolnosti a bezpečnosti.”

Podľa prof. Brídu je diverzifikácia dodávateľov infraštruktúry dôležitá, nakoľko zmierňuje závislosť od jedného dodávateľa. „Existuje viacero dodávateľov týchto technológií a pri výbere dodávateľa infraštruktúry sa posudzuje v súčasnosti predovšetkým kyberbezpečnostné riziko. Dôležité je poznamenať, že v tejto téme je veľká geopolická diskusia. Európska komisia odporúča členským štátom diverzifikáciu dodávateľov.“ Ako ďalej uviedol, cieľom Komisie je zjednotiť postup a kritériá výberu dodávateľov v celej EÚ. „Vo všeobecnosti by mali dodávatelia spĺňať nároky strategickej a technickej povahy, aby sa mohli podieľať na budovaní 5G sietí. Otázka znie, či by nemali byť za bezpečnosť siete zodpovední operátori (majitelia siete) a nie štát,“ uzatvoril prof. Brída.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #5G #IoT #priemysel 4.0