Tlačiareň kupujte na roky dopredu. Nezabudnite na „smart“ funkcie

Koronavírus premenil obývačky na vysunuté pracoviská. Mnohým zamestnancom umožnili firmy kvôli pandémii prácu z domova, a niektoré dokonca zvažujú, že zamestnancom ponúknu novodobý benefit - takzvaný permanentný home-office. Doposiaľ bolo niečo také nepredstaviteľné, no firmy pochopili, že nemajú na výber. Ak patríte medzi tých, ktorí zostali odrezaní od sveta a vašu rodinu a pracovisko delí len jedna stena, čítajte ďalej.

28.10.2020 17:21
obr-hp, nativ, nepouzivat
debata (1)

Podľa niektorých odborníkov bude množstvo zamestnancov aj po skončení pandémie naďalej využívať prácu z domu. Nová doba tak prinesie aj nové výzvy a nezodpovedané otázky. Okrem iných upriami pozornosť napríklad aj na budúcnosť práce s dokumentami. Budú ich ľudia sťahovať z firemného servera a tlačiť na domácej tlačiarni? Alebo nastúpi staronový fenomén, či skôr mýtus, bezpapierovej kancelárie?

Tlač sa nezmenila. Je len pohodlnejšia

Faktom je, že tlač a skenovanie dokumentov nie je na ústupe, skôr naopak. Ľudia pracujúci z domova nemôžu využívať firemné tlačiarne, ktoré od marca zapadajú prachom. Mnoho z nich si preto kupuje domáce laserové či atramentové tlačiarne, ktoré majú ich pracovné ale aj domáce potreby pokryť. Pri kúpe už nerozmýšľajú len o tom, či budú musieť dokumenty rýchlo vytlačiť alebo naskenovať, ale napríklad aj nad spôsobmi, ako budú tlačiareň využívať v budúcnosti. Už dávno totiž neplatí, že tlačiareň musí byť fyzicky spojená s počítačom alebo notebookom. Fungovať môže aj bezdrôtovo, rovnako ako samotná tlač. Posielanie dokumentov z mobilu do tlačiarne, ktorá môže byť od vás vzdialená aj niekoľko kilometrov, nie je žiadne nóvum. Výrobcovia tlačiarní sú dnes oveľa kreatívnejší a ľuďom prinášajú najrôznejšie vychytávky 21. storočia. Vyskúšali sme ich za vás.

Spoločnosť HP už nejaký ten piatok ponúka vlastnú aplikáciu s názvom HP Smart, ktorá prináša pokročilé funkcie vzdialenej tlače alebo skenovania dokumentov. Zaujímavé pritom je, že do skenovania zapája aj smartfón. Samotná tlačiareň tak už skenerom ani vybavená byť nemusí. Skenovať fotky, zmluvy či bločky z obchodov je možné aj cez kameru smartfónu. Stačí priamo v aplikácii zvoliť režim skenovania vo formáte PDF alebo JPEG a následne dokument uložiť či už do mobilu alebo na niektorú z pripojených cloudových služieb, prípadne ho rovno odoslať cez e-mail.

Priamo z aplikácie HP Smart si môžete stiahnuť...
Cez aplikáciu HP Smart je možné získať prístup...
+7Aplikácia HP Smart umožňuje pohodlné skenovanie...

Skenovať dokumenty je možné už aj cez mobil

Cez tlačiareň (napríklad HP Deskjet 6075) pripojenú cez HP Smart je možné aj tlačiť fotografie z mobilu bez toho, aby ste ich museli najprv ukladať na kľúč či posielať do počítača a až následne do tlačiarne. Cez aplikáciu je možné pripojiť aj niektoré z online služieb, ako napríklad Dropbox, Evernote či Google Drive a dokumenty v nich uložené následne nechať na diaľku vytlačiť. Výhodou aplikácie však je, že funguje aj keď ešte kompatibilnú tlačiareň nevlastníte. Skenovať dokumenty, fotky či faktúry môžete aj bez toho, aby ste ich museli vytlačiť. Namiesto poslania do tlačiarne si ich len uložíte do mobilu.

Detailné informácie o tlačiarni aj o farebnej náplni

Ako takáto vzdialená tlač funguje? V prvom rade je cez aplikáciu HP Smart stiahnutú do mobilu alebo tabletu potrebné vyhľadať tlačiareň. V prípade, ak vaša HP tlačiareň funkciu vzdialenej tlače podporuje, zobrazí sa na zozname, odkiaľ ju už stačí iba pridať medzi predvolené tlačiarne. Následne je možné aplikáciu naplno používať. V nastaveniach sa napríklad dočítate aj o parametroch tlačiarne, jej nastaveniach či predvolenej kvalite tlače. Zistíte tiež, či nie je potrebné doplniť niektorý z farebných atramentov.

Ak áno, je dobré vedieť, že tlačiareň najlepšie spolupracuje s originálnymi atramentovými kazetami, ktoré majú zabudovaný čip. Pomocou neho kazety s tlačiarňou komunikujú a vymieňajú si informácie o stave náplne. Tlačiareň si síce poradí aj s repasovanou náplňou, no tá nemusí spĺňať normy nastavené výrobcom. Výtlačok tak môže inak zobrazovať farby, prípadne sa na ňom zobrazia iné defekty. A aj keď cena neoriginálnych kaziet je nižšia, po pripočítaní ich výťažnosti (tj. maximálnom množstve výtlačkov) hrajú rozdiely skôr v ich neprospech.

Odkaz na HP Smart:

pre systém iOS

pre Android

1 debata chyba