Cestovanie potrubím cez Hyperloop si vyskúšali prví pasažieri

Je to megalomanský projekt, pri ktorého realizácii sa kedysi spomínalo aj Slovensko. Ultrarýchle cestovanie cez “potrubie” v projekte Virgin Hyperloop si na vlastnej koži vyskúšali prví cestujúci.

10.11.2020 06:00
Hyperloop, preprava, Elon Musk, Virgin Hyperloop Foto:
Prví pasažieri novej formy prepravy Hyperloop.
debata (22)

Keď Elon Musk pred niekoľkými rokmi začal rozprávať o svojej novej vízii cestovania nadzvukovou rýchlosťou v kapsulách levitujúcich v nadzemných tuneloch, väčšina ľudí si len poklepala na čelo. To, že to E. Musk myslel naozaj vážne mnohí pochopili až po tom, čo sa na verejnosť dostali prototypné návrhy novej formy dopravy spolu s detailnými nákresmi toho odkiaľ a kam by sa cez “potrubia” bolo možné prepravovať. Najprv to bolo pobrežie Spojených štátov, neskôr hlavné mestá strednej Európy vrátane Bratislavy.

V tom čase, sa Slovensko dokonca dostalo do hľadáčika svetových médií, ktoré informovali o rokovaniach vlády so zástupcami jednej z viacerých spoločností, ktoré sa Muskovej vízie rozhodli zhostiť. Zo zámeru vybudovať Hyperloop v strednej Európe napokon zišlo, no idea zostala žiť naďalej. Posledné dva roky však o Hyperloope bolo počuť skôr sporadicky, ak vôbec. O rozruch sa v týchto dňoch postarala až spoločnosť Virgin Hyperloop, ktorá ukázala, ako preprava pasažierov vyzerá v praxi. Na krátkej testovacej trati s dĺžkou 500 metrov prepravila v špeciálnej kapsule dvoch cestujúcich. Trať bola síce veľmi krátka a rýchlosť prepravy dosiahla “len” 172 kilometrov za hodinu, je to však veľký posun vpred.

Virgin Hyperloop sa netají tým, že skúšobná jazda bola len začiatkom. Ľudí chce prepravovať z bodu A do bodu B rýchlosťou prekračujúcou 1000 kilometrov za hodinu. Podľa cestujúcich bola skúšobná jazda plynulá a bez poskakovania po trati tak, ako tomu býva zvykom vo vlakoch. Jediným negatívom bola vraj väčšia akcelerácia, ktorá však bola zapríčinená veľmi krátkym úsekom. Spoločnosť Virign Hyperloop, ktorá trať vybudovala a vytvorila aj funkčný prototyp levitujúcej prepravnej kapsuly, bola založená v roku 2014. V minulosti mala aj názov Hyperloop One a neskôr Virgin Hyperloop One. Spoločnosť sa v súčasnosti zaoberá aj možnosťami vybudovania prepravného uzlu medzi emirátskymi mestami Dubaj a Abú Zabí, ktoré by dokázala spojiť len 12 minút trvajúcou jazdou. V súčasnosti trvá najkratšia možná preprava medzi dvoma hlavnými mestami dvoch emirátov približne hodinu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Elon Musk #Hyperloop #preprava #Virgin Hyperloop