Veľký míľnik od Apple. Firma predstavila svoj revolučný procesor

Až doposiaľ sa Apple pri vývoji a výrobe čipov spoliehal výhradne na svojich dodávateľov. Tomu je koniec. Firma predstavila prvý procesor, ktorý si bude sama vyrábať. Má názov M1 a kombinuje v sebe viacero výpočtových jednotiek. Ohúri nielen výkonom, ale aj úspornou prevádzkou.

12.11.2020 06:00
Apple, M1, čip, procesor Foto:
Prvý počítačový čip z dielne Apple má označenie M1.
debata (3)

Na tento moment čakali fanúšikovia značky Apple dlhé roky. Firma nemala dostatok odvahy a zrejme ani know-how na to, aby sa pustila do výroby vlastných procesorov pre počítače a notebooky. To sa všetko zmenilo s príchodom čipu M1, ktorý je prvotinou z dielne Apple. Postavený je na architektúre mobilného čipu A14 a kombinuje v sebe viacero výpočtových jednotiek. Okrem CPU sa na čipe nachádzajú aj grafické jadrá GPU, jednotka strojového učenia, operačná pamäť RAM ale aj bezpečnostný modul T2. Doposiaľ boli viaceré z týchto výpočtových jednotiek oddelené a nachádzali sa na samostatných čipoch. Ich spojenie do jedného umožňuje zvyšovanie rýchlosti, dátovej priepustnosti ale aj energetickej úspory.

Niektorí kritici takéhoto riešenia tvrdia, že nie je dostatočne odladené a potrvá ešte jednu až dve generácie, kým dospeje. Apple však tvrdí opak. Už v súčasnosti má čip v sebe integrovaný CPU procesor s ôsmimi jadrami (spárovanými po štyri) a minimálne podľa prezentácie firmy by mal byť 3,5-krát výkonnejší pri bežnej práci než doposiaľ používaný procesor Intel. Viac výkonu možno čakať aj pri grafických úlohách.

Dvojnásobne vyššia výdrž na batériu

Zaujímavá má byť energetická efektivita. Čip údajne spotrebuje len 25 percent energie v porovnaní s inými, rovnako výkonnými, čipmi. To sa automaticky premietlo aj do výdrže na batériu u dvoch aktualizovaných MacBookov, modelov Air a Pro. Kým MacBook Air má na jedno nabitie dosahovať až 18-hodinovú výdrž, MacBook Pro pri prehrávaní videí dokonca o dve hodiny viac. Takáto výdrž je u podobných notebookov bezprecedentná. Minuloročný model MacBooku Pro mal len polovičnú výdrž.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #čip #MacBook #procesor #Apple M1