Japonci do polí inštalovali robotických vlkov, majú odradiť medvede

Mesto Takikawa na najsevernejšom japonskom ostrove Hokkaidó tento rok trápia medvede, píše denník The New York Times (NYT).

27.11.2020 08:02
vlk Foto:
debata (1)

Tamojší obyvatelia ich tento rok spozorovali toľkokrát, že sa úrady mesta rozhodli šelmy od ľudských obydlí odradiť netradičným spôsobom: pomocou dvoch robotických vlkov, ktorí sú umiestnení v poliach okolo mesta.

Sú asi 80 centimetrov vysokí a 120 centimetrov dlhí, v poli sú však postavení na vysokej konštrukcii, a pre medveďa tak budia zdanie dôstojného súpera. Robot pokrytý umelou kožušinou cerí zuby a oči mu svietia na červeno. Pri spustení senzorov otáča hlavou zo strany na stranu a vyludzuje strašné škreky, ktoré počuť až na kilometer ďaleko. Výrobca k nemu dodáva až 60 zvukových stôp vrátane štekania psa, hlasu lovca alebo streľby. Medvede si tak na zvuky nezvyknú.

Zdá sa, že v septembri a októbri inštalovaní vlci medvede naozaj odrádzajú, domnievajú sa miestne úrady. Odvtedy, ako zaujali pozície na okraji mesta, obyvatelia Takikawy žiadne medvede nespozorovali.

Naprieč Japonskom sa tento rok ľudia s medveďmi stretli najčastejšie za posledných päť rokov; od apríla viac ako 13 600 krát. Útoky šeliem si už vyžiadali niekoľko mŕtvych a zranených a v niekoľkých prípadoch museli byť zvieratá utratené.

Dôvodov, prečo sa japonské medvede pri hľadaní potravy pred uložením na zimný spánok vydávajú častejšie do miest je hneď niekoľko, uvádza NYT. Patrí medzi ne aj nedostatok žaluďov či zmenšujúca sa populácia dedín, ktoré predtým pre viac urbanizované oblasti tvorili prirodzenú bariéru.

Naprieč Japonskom je teraz inštalovaných asi 70 mechanických vlkov. Ozajstní vlci neboli v japonskej divočine spozorovaní už dlhšie než storočie, dodáva NYT.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #pole #mesto #robot #medvedec #robotický vlk