Nový mobil od Huawei môže ako prvý na trhu používať tekuté šošovky

O novej technológii sa už popísalo veľa, no žiadna z firiem si ju zatiaľ netrúfla v najnovších smartfónoch použiť. Huawei P50 môže byť prvý mobilom, ktorý ju bude využívať.

01.12.2020 06:00
Huawei, Mate 30, Mate 30 Pro Foto:
Ilustračné foto - Huawei Mate 30 Pro.
debata (2)

O tom, že Huawei dokáže vyrábať najlepšie fotomobily na trhu dnes už nikto nepochybuje. Firma to každoročne potvrdzuje, keď v nezávislých rebríčkoch serveru DxOMark prakticky neohrozene atakuje prvé tri miesta. Medziročný rozdiel je len v tom, že sa na nich striedajú nové vlajkové lode. Huawei tak ako jedna z mála firiem posúva latku v mobilnej fotografii neustále nahor s veľkým náskokom pred konkurenciou. Niektorých však nové smartfóny nechali na pochybách, či ešte čínska firma dokáže priniesť niečo nové a ak áno, čo okrem viac Megapixelov to bude. Čoraz častejšie sa šepká o tom, že Huawei by mohol byť prvým výrobcom smartfónov, ktorý vo foťákoch použije systém tekutých šošoviek. Spoločnosť si už túto technológiu stihla patentovať, aby ju žiaden z konkurentov nepredbehol.

Systém tekutých šošoviek má niekoľko výhod. Tou najväčšou je extrémne rýchle zaostrovanie na úrovni milisekúnd. Pre lepšiu predstavivosť, mobil by dokázal zaostriť na objekt rýchlosťou, s akou dokáže zaostrovať ľudské oko. Huawei by mohol technológiu preniesť do masovej výroby už na budúci rok. Tekuté šošovky by následne mohol použiť v pripravovanej vlajkovej lodi P50. Najčastejšie sa uvádza integrácia priamo v teleobjektíve. Technológia by využívala tekuté šošovky a elektronické pohyblivé časti na zmenu lomu svetla a flexibilnú úpravu ostrosti.

Huawei v súčasnosti patrí medzi najväčších inovátorov v oblasti mobilnej fotografie. Firma ako prvá predstavila periskopický systém rozmiestnenia šošoviek, vďaka čomu dokázala priniesť dovtedy nevídané optické priblíženie bez zväčšovania vonkajšej časti fotomodulu. Periskopické šošovky boli súčasťou vlajkovej lode P30 Pro predstavenej v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #fotoaparát #Huawei #P30 Pro #tekutá šošovka