Doručovacie autá bez vodiča dostali v Kalifornii zelenú

Testovacia prevádzka doručovacích vozidiel sa v Kalifornii osvedčila. Štát vydal povolenie na komerčnú prevádzku služby.

26.12.2020 17:53
nuro, r2, autonómne vozidlo Foto:
Autonómne vozidlo Nuro R2.
debata

Predstavte si, že by ste po svoj nákup nemuseli chodiť do obchodu. Stačilo by si tovar objednať cez internet, vybrať čas doručenia a plné tašky s potravinami a drogériou by vám až pred dvere doniesol robot. Projekt budúcnosti už funguje v americkom štáte Kalifornia. Spoločnosť Nuro, ktorá v minulosti získala povolenie na testovaciu prevádzku svojich doručovacích vozidiel, slávi ďalší úspech. Kalifornia jej umožní spustiť ostrú prevádzku svojej plne robotizovanej doručovacej služby.

Miniatúrne vozidla R2 Nuro testovala od apríla tohto roka. Nákupy však v rámci skúšobnej prevádzky musela firma doručovať bezplatne. Spustenie komerčnej prevádzky jej umožní túto službu spoplatniť. Vozidlá sú schopné prerapvovať tovar rýchlosťou 56 km/h, avšak môžu tak robiť len pri vhodných svetelných a poveternostných podmienkach. To znamená, že doručovať nebudú môcť v noci ani v daždivom počasí.

“Vydanie prvého povolenia je výrazným krokom vpred v evolúcií autonómnej prepravy v Kalifornii. Naďalej budeme dohliadať nad bezpečnosťou prepravy počas toho, ako sa bude technológia vyvíjať,” uviedol riaditeľ kalifornskej obdoby ministerstva dopravy.

Spoločnosť Nuro založila dvojica bývalých inžinierov spoločnosti Google s finančnou podporou japonskej firmy Softbank. Autonómne vozidlá R2 využívajú radar, termokameru a 360-stupňové kamery na orientáciu a pohyb v priestore. Majú veľmi kompaktný dizajn a dva oddelené termoboxy na prepravu tovaru, z ktorých si zákazník po zadaní kódu môže svoj nákup vybrať. V minulosti, v rámci testovacej prevádzky, už vozidlá Nuro R2 rozvážali pizzu v texaskom Houstone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #R2 #robot #Nuro #robotizované vozidlá #autonóme vozidlá