Vyvinuli technológiu, ktorá dokáže identifikovať ľudí s rúškami

Japonská spoločnosť NEC vyvinula technológiu, ktorá si pri identifikovaní ľudí dokáže poradiť aj s rúškami na tvári. Technológia má takmer 100-percentnú spoľahlivosť, tvrdí firma.

08.01.2021 06:00
ochrana, rúško, okuliare, koronavírus, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Len málokto predpokladal, že technologické firmy sa raz budú musieť zaoberať tým, ako identifikovať ľudí, ktorí nosia rúška. Donedávna bolo nosenie rúšok totiž len doménou ázijských krajín, no pandémia koronavírusu z nich spravila nevyhnutného pomocníka po celom svete. Nosenie rúšok, ktoré prekrývajú tretinu či až polovicu tváre firmám komplikuje rozpoznávanie ľudí. Apple, ktorý sa už niekoľko rokov spolieha na tvárovú autentifikáciu, tak musel narýchlo riešiť problém, ako ju nahradiť aj inou formou overenia identity. Tam, kde rozpoznanie tváre nefunguje, musia užívatelia telefón odomknúť pomocou číselného kódu.

Takmer 100-percentná spoľahlivosť

Japonská spoločnosť NEC v týchto dňoch oznámila, že sa jej podarilo zdokonaliť systém rozpoznávania tváre aj v prípade, ak človek nosí rúško. Technológia je údajne presná až v 99,9 percentách prípadov. Overenie identity trvá menej než jednu sekundu. V čase, keď nosenie rúšok nebolo úplne bežné, dokázali systémy firmy NEC identifikovať len 20 až 50 percent ľudí s rúškom na tvári. Firma na zdokonalení algoritmu pracovala už dlhšiu dobu, no pandémia celý vývoj urýchlila.

Pri identifikovaní osoby systém najprv zistí, či má na sebe rúško. Ak áno, zameria sa na tie časti tváre, ktoré nemá zakryté a porovná ich s databázou snímok, ktoré už má firma uložené v databáze. Ako informuje agentúra Reuters, systém môže byť použitý v turniketoch kontrolujúcich vstup do budov. NEC v súčasnosti technológiu testuje aj pri automatizovaných platbách v jednom z tokijských maloobchodov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autentifikácia #Ruska #NEC #overenenie identity