Slovenské startupy sa zapojili do riešenia klimatickej krízy

Niekoľko slovenských začínajúcich firiem sa zapojilo do stredoeurópskej výzvy s cieľom znížiť dopady klimatických zmien. Navrhujú premeniť čln na generátor energie či zdieľanú sieť nabíjačiek pre elektromobily.

28.01.2021 09:00
Archee, Challenger, startup Foto:
Firma Archee našla spôsob ako využiť tok rieky na výrobu energie pre bežnú spotrebu.
debata

Desiatky stredoeurópskych startupov sa zapojili do výzvy technologického akcelerátora Challenger s cieľom nájsť riešenia pre klimatickú krízu. Osem z nich sa prepracovalo do finále a nechýba medzi nimi ani početné slovenské zastúpenie. Firmy boli súčasťou päť mesiacov dlhého procesu rozvoja ich plánov, technológií a podnikania a 10. februára budú svoj progres prezentovať na podujatí Demo day, na ktorom sa budú zároveň uchádzať aj o investíciu vo výške štvrť milióna eur.

Čln, ktorý vyrába energiu z toku rieky aj vylepšené nabíjanie elektromobilov

Jednou zo slovenských firiem, ktoré si porota do finále vybrala je aj AgeVolt. Štvorica zakladateľov vymyslela spôsob ako efektívne využívať infraštruktúru smart nabíjacích staníc a rozšíriť ju o zdieľané nabíjačky. Zjednodušene, umožní firmám a jednotlivcom podeliť sa o prebytočnú energiu, ktorá môže byť použitá na nabíjanie elektromobilov, a zároveň slúžiť aj ako doplnkový zdroj príjmu. Nabíjanie je dynamicky riadené a prispôsobené voľnej či prebytočnej kapacite. Iná slovenská firma Archee si zas patentovala mechanický systém generovania energie z toku riek. Riešenie s názvom Spear Hydro pozostáva z akéhosi člna, ktorý je možné zakotviť pri brehu a napojiť na miestnu sieť. Takýto čln dokáže generovať 190 kW zelenej elektriny s minimálnou uhlíkovou stopou.

Firma Agevolt má ambíciu rozšíriť sieť... Foto: Agevolt
Agevolt, Challenger, startup Firma Agevolt má ambíciu rozšíriť sieť nabíjacích staníc pre elektromobily.

Nonstop monitorovanie satelitov vo vesmíre

Slovenská firma eRobot navrhla riešenie pre samoúdržbu a starostlivosť o lubrikovanie priemyselných robotov. Na prvý pohľad možno nezaujímavý nápad má ale v ére robotizácie výroby veľké využitie. Včasné identifikovanie robotov, ktoré potrebujú údržbu má firmám šetriť náklady pri dlhšej bezporuchovej prevádzke. Brnenská firma GroundCom hľadala riešenie ako zjednodušiť komunikáciu malých satelitov na zemskej orbite. Jedna pozemná stanica má so satelitom priamy kontakt len približne jednu hodinu denne. Firma preto prišla s nápadom, ako vytvoriť sieť pozemných staníc po celom svete, ktoré by boli navzájom prepojené a umožnili mi nonstop komunikáciu so satelitom.

Do akcelerátora sa zapojila aj nemecká firma E-Vision, ktorá navrhla spôsob ako lepšie a efektívnejšie využívať batérie. Základom je technológia neinvazívnej obnovy kapacity, založená na aplikovaní elektrických impulzov do batérií. Tieto elektrické šoky dokážu vyčistiť vnútorné prostredie a obnoviť stratenú kapacitu. Startup Livestock Insider zas navrhol, ako zlepšiť chov hospodárskych zvierat a efektívnejšie riadiť prísun krmiva. Online nástroj zbiera a analyzuje dáta z drobných senzorov, ktoré má každé zviera pripnuté, a za pomoci strojového učenia navrhuje ako zlepšiť výživu.

Ekologický papier vyrobený z popadaných listov

Startup Makers vyvinul systém na spravovanie energetických aktív, ktorý optimalizuje a riadi výrobu a spotrebu lokálnej energie. Snahou firmy je integrovať lokálne obnoviteľné zdroje do ekosystému a umožniť spotrebiteľom a firmám vybrať si, aký typ energie a v akom rozsahu chcú odoberať. Ukrajinskí inovátori zo spoločnosti RE-leaf prišli s nápadom ako recyklovať opadané lístie a použiť ho na výrobu papiera. Takýto papier je šetrný k životnému prostrediu, nakoľko pri jeho výrobe nie sú použité žiadne chemikálie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #startup #Challenger #klimatická kríza