Českí vedci vyvinuli technológiu, ktorá cez foťák v mobile rozpozná kopce aj turistické trasy

Namierite mobil na krajinu a zariadenie rozpozná okolité kopce, ich výšku aj turistické trasy. Novú technológiu si chcú vedci v spolupráci s firmou Adobe Research patentovať.

04.02.2021 14:00
VUT, rozšírená realita Foto:
Technológia porovnáva fotku s 3D mapami.
debata

Brnianska univerzita Vysoké učení technické niekoľko rokov pracovala na vývoji technológie, ktorá by zdokonalila možnosti ponúkané rozšírenou realitou. Tá v súčasnosti funguje ako akýsi rozširujúci prvok v reálnom prostredí. Ak napríklad mobilom namierite na prázdnu miestnosť, rozšírená realita do nej dokáže napasovať nábytok z katalógu. Na princípe rozšírenej reality fungovala aj kedysi obľúbená mobilná hra Pokémon Go, ktorá zachytávala reálny svet pred kamerou mobilu a dopĺňala ho o rôzne príšerky zo seriálu Pokémon. Českí vedci v spolupráci s firmou Adobe Research prišli na spôsob, ako z rozšírenej reality vyťažiť maximum. Vyvinuli technológiu, ktorá využíva rôzne metadáta a prenáša ich na obrazovku mobilu.

Mobil na obrazovke zobrazí informácie o kopcoch, ich výške či turstických trasách

“Chcete si v prírode odfotiť peknú snímku mobilom? Stačí ak namierite kameru na krajinu a zariadenie vám v rozšírenej realite priamo na obrazovke ponúkne názvy okolitých kopcov, ich výšku, turistické cesty alebo napríklad vrstevnice. Vďaka tomu, že nový softvérový nástroj spozná, kde fotograf stál a čo fotil alebo ako dané miesto vyzerá v najrôznejších podmienkach, je možné doma fotku rôzne upraviť, doostriť alebo zmeniť odtiene,” vysvetľuje Martin Čadík z výskumného tímu.

Technológia by tiež mala umožniť preniesť človeka na dané miesto pomocou virtuálnej reality. Výskumníci nový nástroj predstavili na konferencii ECCV a v súčasnosti čakajú na udelenie medzinárodného patentu. Mobil, ktorý využíva dáta o polohe, zobrazí “umelý” pohľad na krajinu, ktorý pripomína glóbus Google Earth. Fotku následne porovná s terénnymi modelmi a súradnicami a na metre presne určí polohu aj orientáciu kamery. “Porovnávanie bodov z fotografie a z 3D modelu terénu robí automaticky vďaka neurónovej sieti. Tá bola natrénovaná na tisíckach fotografií krajín z vlastných archívov a fotiek stiahnutých z internetu,” dopĺňajú vedci.

Fotky porovnávajú s 3D modelmi

Na začiatku sa museli výskumníci vysporiadať s niekoľkými problémami. Vzájomné porovnávanie fotografií malo množstvo nevýhod. K miestam, ktoré nemali zdokumentované fotografiami nebolo možné priradiť lokalizáciu. V súčasnosti preto fotky z mobilu porovnávajú s 3D terénnymi modelmi, ktoré pokrývajú celú planétu, teda aj miesta, ktoré sú menej navštevované, navyše aj v rôznych ročných obdobiach, keď reliéf sa môže mierne meniť.

Po namierení mobilu na kopec sa na obrazovke... Foto: VUT
VUT, virtuálna realita Po namierení mobilu na kopec sa na obrazovke zobrazia doplnkové informácie.

Fotografa virtuálne vrátia na miesto z fotky

Technológia má svoje využitie nielen v mobile ale aj pri spracovaní na počítači. Keďže algoritmy poznajú miesto, odkiaľ bola snímka zachytená, umožňujú jej dodatočné spracovanie – napríklad preostrenie na iných vrchol, zmenu odtieňov alebo vyváženie farieb. Zaujímavá je aj možnosť virtuálneho premiestnenia človeka priamo na miesto, kde fotografiu zachytil. To v súčasnosti žiadna z firiem neponúka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #virtuálna realita #rozšírená realita #VUT #Adobe Research