Stránka MyHeritage dokáže ‘oživiť’ zosnulých z obyčajnej fotografie

Pomocou pokročilých technológií a umelej inteligencie stránka dokáže animovať tváre ľudí zo starých fotografií.

27.02.2021 16:00
MyHeritage, DNA, DeepNostalgia Foto:
Nástroj s názvom DeepNostalgia ponúka možnosť "oživiť" ľudí zo starých fotografií.
debata

Viete si predstaviť, že by sa na vás zo starej fotografie usmial zosnulý starý otec? Na prvý pohľad to znie možno bizarne, no server MyHeritage si myslí, že využitie najnovších technológií na tento účel dáva zmysel. Ľudom môže prinavrátiť spomienky na svojich zosnulých príbuzných.

Nástroj s názvom DeepNostalgia využíva podobnú technológiu ako takzvané deepfake videá. Slovo Deepfake nie je možné do slovenčiny jednoducho preložiť. V prenesenom význame ho však možno chápať aj ako zneužitie umelej inteligencie k účelovej manipulácii s videom alebo zvukom. Je to technológia na báze umelej inteligencie, ktorá zhromažďuje modely ľudského chovania a používa ich na „úpravu reality“. V praxi to vyzerá tak, že známemu politikovi alebo hercovi dokážu vo videu programátori vložiť do úst slová, ktoré by nikdy nepovedal. Čo je horšie, divák ani len nemá pocit, že sa pozerá na upravené video. Proti používaniu kontroverznej technológii sa postavilo viacero veľkých firiem na čele s Facebookom a Googlom.

MyHeritage tvrdí, že neumožňuje vytvárať videá so zvukom, aby nevznikal zneužiteľný obsah. “Táto funkcia slúži len pre nostalgické využitie, a teda oživenie milovaných predkov,” upresňuje server, a zároveň dodáva, že kým jedni môžu technológiu považovať za prevratnú, pre iných môže byť znepokojujúca. Samotnú technológiu pre MyHeritage vyvinula izraelská firma D-ID. Využila pri tom umelú inteligenciu a algoritmy natrénovala na prednahratých videách s mimikou stoviek ľudí.

MyHeritage patrí medzi jeden z najväčších genealogických serverov. Ľuďom umožňuje vytvárať rodokmene, ale aj vyhľadávať ľudí v nespočetnom množstve celosvetových databázach. Cez stránku je možné nájsť vzdialených príbuzných, či prezerať skeny úmrtných a imigračných listov známych, ktorí pred mnohými rokmi odišli do zahraničia. MyHeritage takisto ponúka pokročilé trasovanie analýzou DNA. Záujemcovia si môžu objednať výterový balík a svoje vzorky DNA následne zaslať do laboratórií na analýzu. Výsledkom je výstup, v ktorom sú analyzované chromozómy a podobnosti DNA medzi miliónmi ľudí, ktorých má MyHeritage v databáze. Analýzou DNA je napríklad možné vypátrať vzdialených príbuzných. MyHeritage takisto ponúka pokročilé nástroje na úpravu starých fotografií – ich kolorovanie, vylepšovanie a najnovšie aj animovanie. Väčšina funkcií je platená. Základná funkcionalita je však pre registrovaných užívateľov zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #genealógia #deepfake #MyHeritage #DeepNostalgia