Biohybridný robot "počuje" pomocou ucha kobylky

Výskumníkom z Telavivskej univerzity sa podarilo vytvoriť unikátny druh kyborga, keď do robota integrovali ucho kobylky.

09.03.2021 18:00
debata
Foto: mdpi.com
robot

Robot bol potom schopný reagovať na zvuky, ktoré zachytil biologický senzor. Takáto metóda by mohla vydláždiť cestu citlivejším a efektívnejším senzorom, domnieva sa server newatlas.com.

Podľa neho sa tiež ukazuje, že by sme nemali súťažiť s prírodou. Namiesto toho, aby sme navrhovali naše vlastné technológie od nuly, vedci už teraz čoraz viac využívajú prírodné verzie a kombinujú ich s robotmi alebo elektronickými systémami. Týmto spôsobom by sa „kobylky kyborgovia“ mohli použiť na vypátranie výbušných chemikálií čuchom, „šváby kyborgovia“ by mohli vykonávať pátracie a záchranné misie a „vážky kyborgovia“ by mohli pôsobiť ako perfektne manévrovateľné dro­ny.

Výskumníci z Tel Avivu v rámci novej štúdie pripojili biologický senzor – ucho kobylky – k robotovi namiesto jeho obvyklého mikrofónu, čo mu umožnilo reagovať na zvuky. Tím odstránil orgán z mŕtvej kobylky a umiestnil ho do zariadenia Ear-on-a-Chip, ktoré mu dodávalo kyslík a živiny, aby mohol fungovať.

Elektrické signály zo zariadenia Ear-on-a-Chip boli potom zosilnené a vysielané do robota, ktorý je naprogramovaný tak, aby reagoval rôznymi spôsobmi. Keď výskumníci pri testoch zatlieskali raz, robot sa pohol dopredu, keď dvakrát, robot išiel dozadu.

Podľa tímu vedcov tento pokrok demonštruje, ako môžeme využiť prírodné senzory, čo šetrí vedcom určitý čas vývoja, ktorý aj tak prináša len čiastkové výsledky.

„Vo všeobecnosti majú biologické systémy obrovskú výhodu oproti technologickým systémom – z hľadiska citlivosti aj z hľadiska spotreby energie,“ hovorí Ben Maoz, autor štúdie, ktorú zverejnil časopis Sensors. „Táto iniciatíva výskumníkov z Telavivskej univerzity otvára dvere senzorickým integráciám medzi robotmi a hmyzom – a môže viesť k poznaniu, že oveľa ťažkopádnejší a drahší vývoj v oblasti robotiky bude zbytočný.“

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #vedci #univerzita #výskum #robot #senzor #kyborg #kobylka