Google dokáže zmerať zemetrasenia pomocou optického kábla na dne oceánu

So zaujímavým nápadom, ako detegovať zemetrasenia prišla spoločnosť Google, ktorá do meraní zapojila podmorský kábel.

04.03.2021 06:00
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Odhaliť zemetrasenia už dokážu nielen pozemské seizmických stanice, ale aj optické káble na dne oceánu. Google niekoľko rokov experimentoval s možnosťou doplnkového využitia rozsiahlej siete podmorských káblov, ktoré prenášajú optický signál a zabezpečujú tak konektivitu medzi kontinentmi. Meraním polarizácie signálu dokázal výskumný tím odhaliť nielen stredne silné zemetrasenia, ale aj búrky a cunami. “V uplynulom roku jeden z optických káblov dokázal zachytiť neďaleké zemetrasenie detegovaním rušenia v svetelných pulzoch prenášaných cez kábel,” uvádza sa v popise projektu.

Cieľom výskumníkov bolo nájsť dostupnejší a spoľahlivejší spôsob na odhaľovanie prírodných javov, ktoré môžu mať vplyv na životy ľudí blízko pobrežia. “Môžeme nájsť lacnejší spôsob na pokrytie oceánu geofyzikálnymi senzormi? Na dne oceánov je položená rozsiahla sieť káblov. Ak by sme ich vedeli premeniť na senzory, bolo by to skvelé – a presne o to sa v rámci výskumu snažíme,” uviedla členka výskumného tímu pri Kalifornskom technologickom inštitúte, Žongwen Žan. V období medzi decembrom 2019 a septembrom 2020 výskumníci identifikovali 20 miernych a silných zemetrasení. Merania uskutočnili na 10500 kilometrov dlhom kábli, ktorý začína v kalifornskom Los Angeles a končí v meste Valparaíso v Čile.

Informácie z podmorských káblov môžu pomôcť seizmológom a geofyzikom pri detailnejšom monitorovaní zemetrasení s epicentrom na dne oceánov. Keďže väčšina seizmografov sa v súčasnosti nachádza na súši, seizmológovia majú len skreslený pohľad na vznik zemetrasení. Vďaka novému projektu by bolo možné využiť milióny kilometrov optických káblov na zaznamenávanie zemetrasení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #cunami #podmorský kábel #optické pripojenie