Antikoncepčnej aplikácii Natural Cycles sa nepáči konkurenčná apka Clue

Natural Cycles, prvá aplikácia, ktorú povolil americký regulačný úrad ako ochranu proti počatiu, kritizuje schválenie aplikácie Clue ako antikoncepcie.

10.03.2021 06:00
apka Foto:
debata

Aplikácia Natural Cycles kritizuje Clue, že sa spolieha čisto na sledovanie menštruačného cyklu, a že schvaľovací proces nebol dôkladný. Avšak podľa spoločnosti Clue regulačný úrad prišiel k záveru, že jej digitálna služba Birth Control je „bezpečná a účinná“. V USA by mala začať fungovať v tomto roku, uvádza server BBC.

Obe aplikácie sa snažia ponúkať alternatívu tradičným formám antikoncepcie tým, že vyrátajú dni, keď je najpravdepodob­nejšie, že dôjde k otehotneniu. Súvisí to s individuálnym menštruačným cyklom každej ženy.

Antikoncepčná aplikácia Natural Cycles sa dá predplatiť a Clue vyžaduje poplatok za extra funkcie v rámci svojej už existujúcej aplikácie sledujúcej menštruačný cyklus. Podľa spoločnosti Clue je jej služba Birth Control účinná na 92 % pri prevencii tehotenstva, keď sa používa každý deň Na porovnanie, aplikácia Natural Cycles uvádza, že jej účinnosť je 93 %, teda rovnaká ako pri bežnom užívaní antikoncepčnej tabletky.

Klinické testy služby Birth Control v aplikácii Clue vykonali výskumníci na Georgetownskej univerzite, keď využili najlepšie postupy klinického výskumu a výsledky zverejnili v recenzovanej publikácii, uviedla hovorkyňa spoločnosti Clue. Dodala, že americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA) dôkladne posúdil klinické testy aplikácie a jej účinnosť.

Dr. Elina Berglundová, riaditeľka firmy Natural Cycles, však trvá na tom, že existuje významný rozdiel medzi jej aplikáciou a aplikáciou Clue, ktorá „je založená výlučne na údajoch o menštruácii a nie na iných biomarkeroch ako je teplota“.

Podľa Národnej zdravotnej služby Spojeného kráľovstva (NHS) prirodzené plánovanie rodičovstva môže byť veľmi efektívne, ale pre správne fungovanie si vyžaduje „odhodlanie a prax“ a nechráni pred sexuálne prenosnými chorobami. „Ak chcete mať sex v čase, keď môžete otehotnieť, mali by ste použiť antikoncepciu ako je kondóm alebo pesar,“ uvádza na svojej webovej stránke a obe aplikácie s tým súhlasia.

Sledovanie menštruačných cyklov môže aplikáciám pomôcť presne vymedziť, kedy je najvyššia pravdepodobnosť ovulácie, teda najvhodnejšieho času pre počatie, pokiaľ sú cykly pravidelné. Existujú aj iné príznaky ovulácie vrátane zvýšenej teploty, čo aplikácia Natural Cycles taktiež sleduje. Indikáciou môže byť aj zvýšená hladina hormónov, avšak takéto zmeny nie sú zrejmé bez špecifických meraní, dodáva BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #žena #antikoncepcia #aplikácia #menštruačný cyklus