Facebook využil miliardu fotiek na Instagrame na trénovanie umelej inteligencie

Rozsiahla databáza fotiek z Instagramu má Facebooku pomôcť pri automatickom rozpoznávaní obrázkov, akonáhle ich užívatelia umiestnia na sociálnu sieť.

10.03.2021 13:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Na trénovanie umelej inteligencie sa zväčša využívajú rozsiahle verejné databázy fotiek, ktoré sú rozdelené do viacerých kategórií, napríklad podľa typu objektov, ktoré zobrazujú. Facebook sa však nemusí spoliehať na cudzie databanky, vo svojom portfóliu má totiž najväčšiu zbierku fotografií na svete – sociálnu sieť Instagram. A práve jednu miliardu fotiek z Instagramu použil na trénovanie umelej inteligencie. Umelú inteligenciu trénoval iným spôsobom než je bežné. Učil ju rozpoznávať objekty bez toho, aby jej napovedal, aký typ objektu sa na snímkach nachádza. Podľa Facebooku bol algoritmus následne schopný rozpoznať fotky s 84,5-percentnou presnosťou.

Systém na identifikáciu objektov Facebook pomenoval Seer. Ako pre server BBC uviedol odborník na umelú inteligenciu, Calum Chase, “takýto systém by mohol byť dôležitým krokom k svätému grálu počítačov – použitiu vlastného rozumu.” Kým takáto technika je primerane úspešná pri algoritmoch spracovávajúcich jazyk, rozpoznávanie obrázkov je úplne novou a špecifickou výzvou. Je to najmä preto, lebo identifikovanie slov je oveľa jednoduchšie, než identifikovanie rôznych častí obrázka, na ktorom sa môže nachádzať aj viacero objektov. Každý pixel musí algoritmus v tomto prípade priradiť k inému konceptu s množstvom premenných. Existuje napríklad veľa druhov psov, ktorí navyše môžu byť zobrazení v najrôznejších polohách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #umelá inteligencia