Výskum: Nadmerné používanie smartfónu môže vyvolať stres a úzkosť

Ak trávite príliš veľa času na sociálnych médiách, je tiež pravdepodobné, že budete škrípať zubami a budú vás bolieť tvárové svaly.

23.03.2021 06:00
deti, smartfóny Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Maurice a Gabriela Goldschlegerovci z Telavivskej univerzity vypracovali novú štúdiu, v ktorej tvrdia, že nadmerný čas strávený na sociálnych médiách alebo na mobilných telefónoch vedie k zvýšenému riziku výskytu bolesti čeľuste a ústnych svalov, škrípania zubov, problémov so spánkom, vyčerpanosti a ospalosti počas dňa.

Na výskume sa zúčastnilo približne 600 ľudí vrátane sekulárnych židov (väčšinových používateľov smartfónov) a skupiny ultraortodoxných Izraelčanov (tých, ktorí používajú telefón bez pripojenia na internet).

Účastníkov sa pýtali na pocity stresu a napätia počas dňa, či sa v noci nebudia, či pociťujú potrebu byť dostupný na smartfóne, či škrípu zubami a či ich bolí čeľusť.

Zistilo sa, že 54 percent užívateľov smartfónov sa budí uprostred noci v porovnaní s 20 percentami spomedzi ultraortodoxného obyvateľstva. Navyše, polovica zo sekulárnych respondentov (50 percent) pociťuje stredné až vysoké úrovne stresu. Tie isté pocity zažíva iba 22 percent z ultraortodox­ných židov.

„V súčasnom svete ľudia žijú s obavou, že niečo zmeškajú a chcú tak mať neustále aktualizované informácie a chcú vedieť, čo je nové. Táto potreba prirodzene vytvára narastajúcu závislosť od smartfónov, čo vedie k pocitom stresu a úzkosti -‚niekto môže niečo napísať na sociálnych médiách a ja to zmeškám a nebudem v obraze‘,“ vysvetľujú Dr. Pessia Friedmanová-Rubinová and Prof. Ilana Eliová, ktoré pomáhali pri vypracovávaní štúdie.

Iné štúdie potvrdzujú, že vedľajšími efektmi pandémie koronavírusu je pandémia depresie, zneužívania návykových látok, posttraumatický stres a dokonca samovraždy, pripomína denník The Jerusalem Post.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #médiá #vedci #sociálne siete #telefón #svaly tváre