Prepojené drony odnesú aj ťažký náklad

Lietajúce drony majú sľubné vyhliadky pri doručovaní zásielok v mestách, ale vzhľadom na ich malú veľkosť môžu odniesť iba relatívne ľahké balíky.

01.04.2021 06:00
dron Foto:
debata

Nový experimentálny systém však umožňuje viacerým dronom, aby spoločnými silami zdvihli naraz aj ťažšie predmety.

Technologický inštitút v Georgii vyvíja systém pozostávajúci z nákladového priestoru v tvare škatule s hmotnosťou 5,4 kilogramu a výškou 61 centimetrov. Naň sú pripojené štyri malé drony, ktoré sú tak schopné odniesť aj väčšie zásielky.

Keď je balík uložený do nákladového priestoru, drony naraz vzlietnu a počas letu komunikujú medzi sebou. Umožňuje im to koordinovať napríklad vztlak a orientáciu, takže letia spolu súdržne ako jeden stroj.

Finálna verzia systému ráta s infračervenou svetelnou signalizáciou, ktorá by mala pomôcť aj neškoleným osobám pripojiť drony na zariadenie správnym spôsobom. Systém vie tiež odhadnúť hmotnosť prevážaného nákladu analýzou vztlaku potrebného na udržanie potrebnej výšky.

Konštruktéri sa domnievajú, že ďalší vývoj zariadenia umožní doručovacím spoločnostiam využívať letky dronov jednej štandardnej veľkosti namiesto toho, aby museli dodatočne investovať do väčších modelov na prepravu ťažších nákladov.

„Vozidlo zásielkovej služby môže odviezť aj desať dronov a v závislosti od toho, aký ťažký je konkrétny balík, sa môže na prepravu balíka použiť až šesť dronov,“ hovorí profesor Jonathan Rogers na serveri newatlas.com. „Takto by sa mohli prevážať rôzne ťažké balíky a nemusela by byť potrebná výroba a údržba doručovacích dronov rozličných veľkostí“.

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #drony #zásielky #balíky