Izraelskí vedci vynašli spôsob na rýchlu diagnostiku rakoviny kože

Nová diagnostika melanómu a iných kožných chorôb je veľmi presná, úplne bezbolestná a trvá len 10 sekúnd. Podľa izraelských vedcov môže zachrániť množstvo ľudí, u ktorých vznik melanómu môže lekár prehliadnuť.

21.04.2021 08:00
melanóm, znamienko, rakovina kože, lupa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak navštívite dermatológa s podozrivým znamienkom, nasleduje jeho optická kontrola. Ak má lekár podozrenie, že so znamienkom nie je niečo v poriadku, objedná vás k chirurgovi, ktorý ho odstráni a pošle do laboratória. Až následne sa dozviete, či znamienko bolo alebo nebolo rizikové, a či nie je potrebný ďalší zásah lekára pri podozrení na melanóm či iný druh rakoviny kože. Izraelským vedcom z Telavivskej univerzity sa podarilo vyvinúť novú ultrarýchlu metódu na analýzu znamienok bez potreby biopsie.

Nová technológia je veľmi presná a spoľahlivá

Vedci zistili, že zhubné tkanivo má pri pôsobení infračerveného svetla inú farbu než zdravé tkanivo. Vďaka tomu je možné v priebehu niekoľkých sekúnd odhaliť malígne tkanivo. Navyše, keďže rôzne druhy rakovinových buniek odrážajú odlišné farebné spektrum, je pomocou špeciálneho spektometra možné identifikovať aj druh zhubného tkaniva. Tkanivo je možné analyzovať aj bez biopsie, teda častokrát bolestivého odberu. “Nová optická technológia má potenciál dramaticky zmeniť oblasť diagnostiky a liečby rakoviny kože,” uviedol profesor Abraham Katzir z Telavivskej univerzity.

Nová technológia bola testovaná na 90 pacientoch a spoľahlivo dokázala identifikovať päť pacientov s melanómom a ďalších 10 s iným typom kožnej rakoviny. S vysokou presnosťou identifikovala zdravé tkanivá u zvyšných 75 pacientov. “Vyvinuli sme špeciálne vlákna, ktorá prenášajú infračervené svetlo namierené na tkanivo. Na základe odrazenej farby dokážeme v priebehu desiatich sekúnd vyhodnotiť, či je zhubné alebo nezhubné. Vďaka tomu vieme eliminovať celú komplikovanú a náročnú procedúru, ktorá zahŕňa rez, jazvu a čakanie,” dodal profesor Katzir. Podľa neho dokáže technológia zachrániť množstvo životov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #melanóm #Telavivská univerzita #kožná rakovina