Nová aplikácia môže pomôcť odhaliť autizmus u detí

Vedci vyvinuli novú aplikáciu, ktorá môže odhaliť autizmus iba s použitím mobilného telefónu.

05.05.2021 08:00
autizmus, chlapec, dieťa, smútok, Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Aplikácia využíva krátke filmy a technológiu detekcie pohľadu na zistenie, či sa deti pozerajú skôr na ľudí alebo na predmety, čo je príznakom tejto poruchy.

Aj keď je táto technológia iba vo svojich počiatkoch, tím z Duke University sa domnieva, že by sa mohla používať na akomkoľvek smartfóne či tablete.

„Vieme, že bábätká s autizmom venujú svoju pozornosť okoliu odlišne a nesústredia sa veľmi na ľudí,“ hovorí spoluautorka štúdie Dr. Geraldine Dawsonová, riaditeľka Centra pre autizmus a vývin mozgu na Duke University v americkom Durhame. „Vieme sledovať pohľad očí u batoliat, aby sme posúdili riziko autizmu. Prvýkrát sme schopní stanoviť niečo také iba s použitím smartfónu alebo tabletu.“

zem Čítajte aj Podľa vedeckej simulácie hroziacej zrážke s planétkou jadrová bomba nezabráni

Dawsonová spolu s kolegami vrátane hlavného autora štúdie Dr. Zhuoqing Changa začali vyvíjať túto aplikáciu pred niekoľkými rokmi. Avšak v najnovšej verzii výskumníci koncipovali filmy tak, aby im umožnili posúdiť, či sa malé deti zameriavajú skôr na predmety ako na ľudí.

Na jednom z filmov vidieť, ako sa veselá žena hrá s hračkou spinning top. Jednej polovici obrazovky dominuje žena a krútiaca sa hračka je na druhej polovici displeja. Zo štúdie zverejnenej v časopise JAMA Pediatrics vyplýva, že bábätká netrpiace autizmom si prezerali počas videa celú obrazovku a zameriavali sa častejšie na ženu. Bábätká, ktorým neskôr diagnostikovali autizmus, sa však častejšie sústredili na časť displeja s hračkou. Iný film bol natočený podobne a muž v ňom vyfukoval bubliny.

praclovek Čítajte aj Štúdia Stanfordu hlbšie analyzuje genetické rozdiely medzi nami a praľuďmi

Technológia detekcie pohľadu u ľudí s autizmom používala aj predtým. V tomto prípade si však vyžaduje špeciálne vybavenie, iné odborné znalosti a analýzy. Test pomocou aplikácie trvá menej ako 10 minút a na zaznamenanie správania dieťaťa sa používa predná kamera, či už na tablete alebo smartfóne, vďaka čomu je ľahko vykonateľný na klinikách primárnej starostlivosti a v domácnostiach.

„Je to technický úspech, ktorý sa pripravoval mnoho rokov,“ hovorí Chang. „Vyžadovalo si to, aby náš výskumný tím natočil filmy takým spôsobom, aby vzbudili pozornosť a zmerali jej vzorce iba pomocou ručného zariadenia. Je úžasné, že vieme vyhodnotiť smerovanie pohľadu bez špeciálneho vybavenia pomocou bežného prístroja, ktorý majú mnohí vo vrecku. “

Aby vedci zariadenie vyskúšali, zahrnuli do štúdie 993 malých detí vo veku od 16 do 38 mesiacov. Dieťa malo v priemere 21 mesiacov, čo je obdobie, keď sa často identifikuje porucha autistického spektra (ASD). U 40 detí diagnostikovali ASD pomocou diagnostických metód zlatého štandardu.

únava, žena, práca Čítajte aj Vedci varujú: Nepravidelný pracovný čas môže škodiť zdraviu

Podľa Dawsonovej pokračujú ďalšie štúdie s dojčatami vo veku šesť mesiacov. Tieto testy sa pokúšajú zistiť, či už počas prvého roka života je možné na základe aplikácie identifikovať rozdiely u detí, u ktorých je neskôr diagnostikovaný autizmus a poruchy nervového vývoja.

„Dúfame, že táto technológia nakoniec poskytne lepší prístup k skríningu autizmu, čo je nevyhnutný prvý krok k intervencii,“ dodáva Dawsonová na serveri studyfinds.org.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vedci #výskum #aplikácia #autizmus