Dom z 3D tlačiarne? V Holandsku dostali kľúče prví nájomníci

V holandskom Eindhovene dostali prví nájomníci digitálny kľúč od domu, ktorého nosné steny vznikli v 3D tlačiarni.

01.05.2021 20:39
debata

Propagátori použitia tejto technológie v stavebníctve tvrdia, že v budúcnosti prinesie úspory aj obrovské možnosti čo do tvaru a štýlu stavieb, píše na svojich internetových stránkach britský The Guardian.

Tvorcovia bungalovu v Eindhovene sa nechali inšpirovať tvarom balvanu, ktorý by tradičnými metódami bolo náročné aj nákladné vytvoriť. Ide o prvý z pätice obytných domov, ktoré spoločnosť Weber Beamix spadajúca pod francúzsky koncern Saint-Gobain plánuje na pozemkoch miestneho kanála postaviť.

únava, žena, práca Čítajte aj Vedci varujú: Nepravidelný pracovný čas môže škodiť zdraviu

The Guardian poznamenáva, že v uplynulých dvoch rokoch síce v Spojených štátoch a Francúzsku vznikli stavby čiastočne pomocou techniky 3D tlače, bungalov v Eindhovene je však prvým domom s oficiálnym povolením pre nájomné bývanie. Obytná plocha domu s dvoma spálňami je 94 metrov štvorcových a nasťahoval sa do neho pár v dôchodkovom veku, ktorému predtým patril obchod v Amsterdame. Nové bývanie sa im veľmi páči, v bungalove pripomínajúcom balvan sa cítia v bezpečí ako v bunkri.

Dom mal byť hotový už predvlani, projekt, na ktorom sa podieľa aj eindhovenská technologická univerzita, sa ale zdržal. Pri „tlači“ domu obrie robotické rameno vybavené tryskou striekalo vrstvu po vrstve betón so špeciálnym zložením, ktorý má konzistenciu ako šľahačka. Dom tvorí 24 betónových prvkov, ktoré boli jeden po druhom vytlačené inde v Eindhovene a potom dovezené na stavenisko, kde boli usadené na základy. Potom na dom prišla strecha a okenné rámy. Projektanti dúfajú, že piatu z plánovaných stavieb, ktorá bude mať tri podlažia, sa podarí vytvoriť priamo na mieste, čím sa znížia náklady na dopravu.

Minuta Stereo, stereoskopia, fotoaparát Čítajte aj Drevený foťák bez batérií fotí na film. Ponúka tiež analógové 3D snímky

Obyvatelia „balvanu“ platia nájomné 800 eur mesačne, zmluvu majú na pol roka. Trhové nájomné by normálne bolo asi dvojnásobné. Developer počíta s tým, že ďalšie domy už pre neho stratové nebudú.

The Guardian uvádza, že hoci použitie technológie 3D tlače v stavebníctve je zatiaľ v začiatkoch, mnohí ju považujú za spôsob, ako znížiť náklady a obmedziť záťaž pre životné prostredie vďaka obmedzeniu množstva použitého materiálu. V Holandsku by „domy z tlačiarne“ mohli tiež pomôcť vyriešiť problém, akým je nedostatok kvalifikovaných murárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #Holandsko #3D tlačiareň #nájomnníci